Idén 27. alkalommal került megrendezésre a Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozója (Zöld OT), először Budapesten. Az OT főszervezői ezúttal egy fiatalokból álló csapat volt, amit az egész arculaton és a hangulaton is érezni lehetett. A résztvevőknek nem kellett elvesznie a főváros forgalmában, ugyanis a szállások, az étkezés és a programok mind egy helyszínen valósultak meg, egy békés, zöld közegben.

Fotó: György Bálint

A hivatalos megnyitón beszédet mondott Pokorni Zoltán Hegyvidék Önkormányzat polgármestere, dr. Kézdy Pál a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese, dr. Bándi Gyula a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes és dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár. A megnyitót Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ügyvezető igazgatója vezette le.

Fotó: ifj. Mizsei László

A négy napos program során összesen tizennyolc szekcióülés volt, különböző környezet- és természetvédelmi témákban. A szekciótémákról hamarosan rövid beszámolók készülnek, amelyek ezután elérhetővé válnak. Kereken ötven zöld civil szervezet vett fel mandátumot, megválasztva negyvenhárom delegáltat, valamint – a szakmai konzultációkat követően – nyolc állásfoglalást szavaztak meg.

Az OT-n három kiemelt téma plenáris ülés keretében került megvitatásra, melyekről ugyancsak részletesebb beszámolók kerülnek megosztásra a későbbiek során:

 • fiatalok helyzete a zöld szférában,
 • városi zöld területek védelme,
 • és civil stratégia.

Az előprogramok között megrendezésre került az I. Zöld Diákköri Konferencia, ahol kilenc tehetséges, ifjú kutató mutathatta be témáját a szakmai zsűri előtt. Pénteken egész nap tartott az Élhető vidéket, jóllakott várost interaktív programelem, ahol meghívott vendég előadók, termelők, kisközösségek, illetve más érdeklődők vehettek részt, és komplex módon foglalkozhattak az élelmiszer-önrendelkezés témájával. Ezen kívül további előadások is szerepeltek a programban:

 • Tudatosan a világ körül,
 • Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség,
 • Látható misszió,
 • Fenntarthatóság a pénzügyeinkben,
 • Hivatásom van, már csak állást kell találjak.

Továbbá sor került a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia készülő 2. előrehaladási jelentésével foglalkozó fórumra is, ami az előzetes szavazás alapján egy-egy témakör kiemelésével zajlott.

Az egyik kísérő program keretében egy izgalmas kreatív műhelymunkán lehetett részt venni, ahol változatos technikák mellett a demonstrációk látványtervezésével nyílt lehetőség megismerkedni, melyet egy fotókiállítás is illusztrált. A résztvevők továbbá a környék természeti értékeit is felfedezhették terepi programokon:

 • barlang látogatás,
 • tematikus kirándulások,
 • kisvasutazás,
 • illetve reaktorlátogatás szerepelt a kínálatban.

Több kulturális program színesítette az OT-t:

 • a csütörtök esti filmklubon az Értelem keresésének hazai premierje volt megtekinthető,
 • pénteken Kocsis Tibor 300 tonna arany c. filmje után lehetett a film alkotójával beszélgetni,
 • szombat este pedig slam poetry előadás zajlott zöld témákban, valamint Budapest természeti értékei vetélkedő.

Az OT fontos eleme az esti közös szórakozás, amelynek zenei vonaláról péntek este a Valami swing együttes gondoskodott, szombaton Babarczi Bulcsú tavasszal megjelent szólólemezének – melynek címe Műanyag élet – dalait hallhattuk, utána pedig a Dere-dura népdalaira lehetett ropni hajnalig.

Szombaton napközben a szabadon látogatható Zöld Expon a résztvevő civil szervezetek lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, aktuális projektjeik prezentálására, emellett megjelentek olyan vállalkozások is, melyek tevékenységük, termékeik mentén kapcsolódnak a fenntarthatósághoz.  Az utolsó napon egy családi nap keretében pedig immáron harmadik alkalommal került megrendezésre a Magyar Természet Napja, ahol a gyerekeket  ebéddel is megvendégeltük.

Az idei Zöld OT-n az étkezést Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel bíró éttermek látták el, választékos kínálatukban minden étkezésnél elérhető volt vegán, vegetáriánus, húsos és gluténmentes fogás is. Az étkezések sorában kivételt képezett a pénteki közösségi főzés, amikor civil szervezetek csapatai főztek, a résztvevők pedig ehető tányérokból, komposztálható evőeszközzel fogyasztották el a vacsorájukat.

Fotó: Sebestyén Eszter

Az OT-n teljes körű szelektív hulladékgyűjtés volt, komposztálható edényeket lehetett használni és repoharak teltek meg újra és újra. A hulladékgazdálkodásról a Zöldövezet Társulás Egyesület rendezvényzöldítő programja gondoskodott. A hulladék kérdéssel azonban nem csak a gyakorlatban foglalkoztunk, a négy nap során folyamatosan látogatható volt a Hulladék infópont, ahol a háztartási, kerti és mezőgazdasági hulladék tudatos megelőzéséről és kezeléséről lehetett érdekes információkat, hasznos praktikákat megtudni, közös játékokban részt venni. Emellett péntek délelőtt különböző hulladékokból lehetett több workshopon termékeket készíteni újrahasznosító művészek segítségével.

A záró plenárison a Zöld Megújulók és Ötletelők Köre, vagyis az idei önkéntes főszervező csapat ünnepélyesen átadta a stafétát a jövő évi szervezőknek, akik Erdélyben rendezik meg a Zöld Civil Országos Találkozót 2018-ban.

Fotó: ifj. Mizsei László

A Zöld OT minden évben különleges alkalom és lehetőség arra, hogy azok a civilek, akik egész évben küzdenek a szívügyeikért, a tiszta környezetért, a diverz természetért és egy élhető jövőért, találkozzanak, ezáltal erősítsék egymást, tapasztalatokat, tudást cseréljenek és rengeteg jó élménnyel térjenek haza. Önmagában a tény, hogy 27. alkalommal került megrendezésre a Zöld OT, büszkeséggel tölthet el mindenkit, azonban közösségivé és sikeressé a résztvevők aktivitása teszi. A civil összefogás jegyében az idei Zöld OT-n egy hatalmas szívet formáltak a jelenlévők, kiállva ezzel a civil szervezetek függetlenségéért.

Fotó: Járdány Bence, Pethe Attila