Zöld OT 2024 – Programok

 

Programterv

 

Május 24., péntek

 

9:00 – Érkezők fogadása és regisztráció

10:00 – Konferencia megnyitó 

Köszöntőt mondanak:

  • Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi polgármestere 
  • Merza Péter, a főszervező Humusz Szövetség alelnöke,
  • Pólya Viktor, a Magyar Cserkészszövetség szövetségi igazgatója

Kezdetét  veszi a XXXIII. Zöld OT.

10:30 – Civil Randi – Bálterem

Koordinátor: Humusz Szövetség és Caravella Consulting

Találkozásra, ismerkedésre teret adó, trénerek által segített program. Célunk a közös hangolódás és bemutatkozás egymásnak.

 

11:00-13:00 Égigérő települési zöldfelületek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben (30+60 perc) – Bálterem

Koordinátor: Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség 

Az Éghajlatvédelmi Szövetség az EU Climate Pact programjának magyar koordinátoraként  bemutatja, hogy az EU hogyan támogatja a helyi közösségeket az éghajlatváltozás elleni küzdelemben A Zöld Civil Országos Találkozón szervezett programunk célkeresztjében  a települési zöldfelületeknek állnak. A kapcsolódó előadások mellett bemutatkoznak 2024 KlímaSztárjai, azaz azok a hazai települések, közösségek, akiknek égigérő zöldfelületeik mintát mutatnak mindannyiunknak. 

 

Közben 11:30-12:00 Frissítő szünet

Kinyit a Tisza Kávézó és a terasz a Reflex adománybüféjével.

 

13:00-14:00 EBÉD

Állófogadás –  KÖZÖS catering: növényi alapú szendvicsek, falatkák és saláta

 

14:00-15:30 Civil és vállalati együttműködések erősödése zöld ügyekben (90 perc) – Bálterem

Vitaindító (10 p): Deme Ágnes (KPMG)Min jár most a vállalatok agya?”

Kerekasztal beszélgetés: ESG szabályozások hatása a vállalati és civil együttműködésekre ~60 perc

Moderátor: Litkai Gergely 

Kerekasztal résztvevők: Lévai Gábor (GBA), Barna Erika (MagNet Bank), Deme Ágnes (KPMG) Szilágyi Artúr (WWF); 

Vállalati és civil együttműködési jó gyakorlatok bemutatása: 2×10 perc

  • Humusz Szövetség – Urbán Csilla
  • Zöldövezet Társulás – Csobay Krisztina

 

15:30-16:00 Frissítő szünet 

Networking idő

 

16:00 World Café – fókuszban az együttműködés (90 perc) – Bálterem

Koordinátor: Caravella és Humusz

A módszer a résztvevők által hozott kérdésekre kiscsoportos beszélgetésekkel segít megtalálni a közösség válaszát. 

 

17:30 World Café második kör, tervezés és lekerekítés (~90 perc) 

A tanulságok megosztása (“szüretelés”), összegzés

 

19:00-19:45 VACSORA

20:00-21:00 Playback közösségi színház (60 perc) – Bálterem

Az  Ökopszichológiai Playback Társulat és az Ökopszichológiai Egyesület közös programja, ami a pénteki konferencia feldolgozását segíti.

A playback színházban a közönség tagjai személyes élményeiket mesélik el, a társulat tagjai pedig helyben eljátsszák azokat. Ez segíti mind a személyes, mind a közösségi, társadalmi változást és a átalakulást. Minden történetnek helye van, a hétköznapi pillanatoknak és fordulópontoknak a életünknek, az elmesélt és el nem mesélt történeteknek. Minden történet egyedi, és mindegyiknek van egy közös embersége. Közelebb kerülünk egymáshoz, amikor egymás tapasztalataiban meglátjuk és megéljük saját élményeinket.

 

21:00 Közösségi programok

 Tábortűz, örömének, társasjáték-est, meglepetés film

 

Május 25., szombat

 

07:00-8:00 Napindító Sivánanda Jóga a kastélyparkban Földi Pankával

Ha szeretnéd a napot frissen és feltöltődve kezdeni, ez a program neked szól! Hatha jóga foglalkozásomon elsajátíthatod a jóga egyes ászanáit, melyek testi és lelki felfrissülést nyújtva biztosítják számodra, hogy energikusan vethesd bele magadat a zöld forgatagba! Az óra során az izmaid igénybevétele mellett számíthatsz nyújtásra és relaxációra is, illetve rengeteg támogatásra és elfogadásra. Sok szeretettel várok minden kezdőt, haladót, kicsit és nagyot, hogy együtt indíthassuk a reggelt! 

 

8:00-9:00 REGGELI

8:15 Új érkezők regisztrációja

9:15 Napköszöntő közösségi játék

9:30 Megnyitó

 

9:45-11:00 I. Szekció blokk

Választható szakmai programok:

 • Élő táj – a tájfunkciók gazdagítása különböző léptékben (Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, Fehér Holló TVi Egyesület)

A tájat egy ország lakói közösen szővik. Az így készült abrosz nem egyszínű, és nem műszálas. Az élő táj egy olyan terítő, amely számtalan apró színes foltján minden élőlény lakomázhat. A szekció felvázolná azt az országos jelentőségű környezeti ügyet, hogy a szerepeiben elszegényedett kultúrtáj a biodiverzitás csökkenés elsődleges okozója. A vidéki agrártáj teszi ki az ország nagy részét. Az ebbe ágyazott védett területek élővilágának megmaradása nem független a körülölelő agrártáj állapotától. A zöldmezős beruházások, az intenzifikált monokultúrás mezőgazdaság és az infrastruktúra beruházások a táj szélsőséges feldarabolódását, szerkezeti elszegényedését és ezen keresztül funkcióinak beszűkülését eredményezi. A szekció során bemutatjuk a táj struktúrájának és funkcióinak gazdagítását szolágló különböző beavatkozási lehetőségeket 1) magánemberként 2) önkormányzatként 3) gazdálkodóként. Példákat vonultatunk fel a belterületi, a zártkerti és a külterületi tájéltetésre. A szekció 70 percét arra használnánk ki, hogy más szervezeteket is bevonjunk a tájgondnoki hálózatba, amely egy éledező európai szövetség (Landcare Europe). 

 • “Azért a víz az úr” – vizes oktatási műhely (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, WWF)

Tudás-és tapasztalatcserére, közös gondolkodásra, valamint kapcsolatépítésre adunk lehetőséget a víz témakörének oktatásával foglalkozó szervezetek számára. Bemutatjuk az MKNE és a WWF vizes témában formálódó oktatási programjait, ezt követően pedig teret adunk a szekcióban résztvevők jó gyakorlatainak bemutatására is. A WWF Víztükör oktatási csomagjának célja a lakossággal is megismertetni a víz értékét, és a természetes vízmegtartó megoldások fontosságát, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban betöltött szerepét. Az MKNE Víz vándortanösvénye egy interaktív, tudományos eszközgyűjtemény, mely a tapasztalati tanulás módszertanával teszi örömtelivé a vízzel kapcsolatos ismeretek elsajátítását. A játék során többek között lehetőség nyílik megismerkedni a víz fizikai tulajdonságaival, a vízszennyezés következményeivel, valamint a klímaalkalmazkodásban betöltött szerepével.

 • Energiaközösségek a jövő energiarendszerében – létező példák, amik mentén elindulhatunk (Szolidáris Gazdaság Központ; MTVSZ)

Közösségi kávéház formában vizsgáljuk meg, hogyan és milyen szerepet játszhatnak a különböző energiaközösségi modellek a jövő energiarendszerében. Bevezető előadások után két szemszögből közelítünk: 1)Energiademokrácia, szolidáris gazdaság Magyarországon? – fogalmak mélyére ásás, közös gondolkozás 2-3 kérdés mentén. (SZGK) 2)Energiaközösségek lehetnek az energiatermelés alapja? – kihívások és megoldások azonosítása közösen. (MTVSZ)

 • Növényi alapú táplálkozás nélkül nem beszélhetünk igazi természetvédelemről (NÉGYOSZ – Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége; MAVEG – Magyar Vegán Egyesület)

FAU Elemzés, Our World Data és KSH adatainak értelmezése arról, hogy az elmúlt 20 évben mennyit nőt Magyarország húsfogyasztása és termelése és hogy ez milyen hatással volt az ivóvízkészletre. A meghívott vendégeink (változás jogát fenntartjuk): Bergovecz László (MAVEG Elnök), Szőllősi Réka élelmiszerpolitikai elemző, Berezvai Zombor GVH elemző és egyetemi tanár, Zsolnay Gergő – kertészmérnök, vegán szakács, ex vadász, Nagy Ervin – NÉGYOSZ elnök, fenntarthatósági és élelmiszeripar technikus,  ex állattenyésztő és ex vágóhídi gyakornok, Magyarvári Szilvia, NÉGYOSZ alelnök és dietetikus

 • Klímaadaptációs lehetőségek és kihívások a Tisza-völgyben (WWF, MTVSZ)

A WWF Magyarország számos szakértő bevonásával elkészítette a Tisza 21 koncepciót, melynek célja, hogy a Tiszai Alföldön a víz visszatartására alapozott fenntartható gazdálkodás valósuljon meg, ami növeli a biodiverzitást és jó megélhetést biztosít az itt élőknek. A koncepció kidolgozása mellett a WWF régóta aktív Tisza menti mintaterületeken annak érdekében, hogy a gyakorlatban is tesztelje az elméleti megalapozást. Ezen felül, az MTVSZ közreműködésével elindult egy közös gondolkodás vízmérnökökkel és tájhasználati szakértőkkel arról, milyen módon érdemes felépíteni egy klímaalkalmazkodási programot a Tisza hazai szakaszán. E folyamatokról szeretnénk hírt adni, és közösen gondolkodni a résztvevőkkel. 

 • Részvételiséggel a zöld fordulatért – önkormányzati tapasztalatok a fővárosban (Karátson Gábor Kör; Kihalni Veszélyes podcast, ELTE Humánökológia mesterszak; önkormányzati partnerek)

A szekció során budapesti önkormányzatok részvételiségi munkatársaival járnánk körül, hogy milyen eszközökkel milyen eredményeket értek el a helyi lakók döntéshozatalba való bevonásában és ez mennyiben segítette elő városrészük zöld fordulatát.  Egy héttel az OT előtt egy hasonló témájú adás jelenne meg a Kihalni Veszélyes podcasttal való együttműködés keretében. Ebben szakértő vendégeinkkel (ELTE Humánökológia mesterszak) elméleti síkon beszélgetnénk a szubszidiaritás és a zöld fordulat összefüggéseiről. Ezt követően az OT-n a gyakorlatra helyeznénk a hangsúlyt: az elmúlt ciklus olyan innovációiról beszélgetnénk, mint a kerületi és a fővárosi részvételi költségvetések – a podcast adásban elhangzott szempontok mentén.  A szekciónkban igyekszünk minél több teret biztosítani arra, hogy a zöld civilek kérdéseikkel, észrevételeikkel, saját tapasztalataik megosztásával részt vehesenek a diskurzusban, és konstruktív párbeszéd alakuljon ki az elkövetkező ciklus teendőiről, lehetőségeiről. 

 

Extra választható programok:

 • 9:45 – 11:00 Részvételi séta (Ökopszichológiai Intézet)

A részvételi természetséták célja a nézőpontváltás elindítása természetészlelésünk átalakítása érdekében. Az ökopszichológiai megközelítés szerint az ökológiai válság egy észlelési válságként is felfogható, és a részvételi sétákon éppen ezért azon dolgozunk, hogy egy kívülálló pozícióból induló és leegyszerűsítő természetészlelést egy valósághűbb, részvételi alapú percepcióvá alakítsuk át. Persze, ez egy hosszabb folyamat, ezen a műhelyen impulzusokat, inspirációkat gyűjthetsz hozzá. Ebben a Varázslatos Magyarország cikkben is olvashatsz erről, további információk az Ökopszichológiai Intézet honlapján.

 • 9:45-11:45 Zöld Válasz Podcast élő felvétel Litkai Gergellyel

 

11:30-12:45 II. Szekció blokk

Választható szakmai programok:

 • Glokalizáljuk az Élelmiszerláncokat! – Globális és lokális élelmiszer rendszerek kihívásai (CEEweb a Biológiai Sokféleségért; Kislépték Egyesület, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Kárpát-Medencei Gyümölcsészeti Hálózat, Felelős Gasztrohős)

A szekció célja, hogy szakmai szervezetek egy gondolatébresztő kerekasztal-beszélgetés keretében bemutassák az élelmiszerbiztonság, élelmiszer-önrendelkezés, agroökológia és fenntartható mezőgazdaság témájához tartozó, vagy az ezekkel szorosan összefüggő vegyszermentes, ökológiai gazdálkodással, talajvédelemmel, éghajlatváltozással kapcsolatos projektjeiket, munkájukat. A szekció célja, hogy a hasonló területen munkálkodó szervezetek megismerjék egymás munkáját, és megtalálják a szinergiákat, együttműködési lehetőségeket egymással, illetve a szekción résztvevőkkel, továbbá hogy áttekintsék a téma aktualitását mind gyakorlati, mind szakpolitikai szemmel.  

 • Közösségi megoldások az ökológiai válságra – keresztény szemmel  (Naphimnusz Egyesület, Szentimrevárosi Egyesület, Ararát)

Mi a teremtésvédelem? Mitől más, mint a természetvédelem és környezetvédelem: nagyon röviden tisztázni szeretnénk két lényegi pontot: 1) holisztikus szemlélet, természet és ember védelme együtt, nem egymás rovására; 2) a teremtés szeretete a teremtő iránti szeretetből. Ferenc pápa Laudato Si ’-ről és a Laudate Deum c. üzeneteiről. A teremtésvédelem nemzetközi aktivitásai. Laudato Si’ Movement bátor közéleti akciói (pl. dekarbonizacios kampányok, országos aláíras gyűjtések) – zöld egyházi hálózat (’iglese verte’); nemzetközi kortárs körkép – European Christian Environmental Network III. Hazai aktivitások. A közreműködő szervezetek tevékenységeinek bemutatása (pl: „Teremtésheti füzetek” – protestáns teremtésvédelmi aktivitások, hazai Laudato Si’animátor hálózat és képzés, teremtésvédelmi körök, és referensi hálózat stb.

 • En-Roads Klímaszimulációs platform oktatási bemutatója (egri Neumann János Gimnázium; Humusz Szövetség)

Bemutatjuk az MIT fejlesztésében készült angol nyelvű klímaszimulációs szoftvert. Ez az ingyenes, bárki számára hozzáférhető platform kiválóan használható a középiskolás korosztály fenntarthatósági kompetenciáinak fejlesztésére, hiszen modellezhető vele a klímavédelmi döntések gazdasági, társadalmi, környezeti hatása. Tapasztalataink szerint a szimulátor hitelesen és élményszerűen mutatja be döntéseink szerteágazó következményeit és felismerteti, hogy a klímaváltozás problémáinak enyhítése csak a különböző érdekcsoportok közötti egyeztetéssel lehetséges. Azt is bemutatjuk, hogyan lehet egy iskolai, városi vagy nemzetközi rendezvényen (pl. egy fiktív ENSZ klímavédelmi kongresszus) felhasználni az En-ROADS szoftvert, ezáltal maradandó élményt és komplex készségfejlesztési lehetőséget biztosítani a résztvevő tizenéves korosztálynak. 

 • A közösségek szerepe az energiaátmenetben (Éghajlatvédelmi Szövetség; Reflex Környezetvédő Egyesület, Holocén Egyesület)

Energiaszegénység és közösségi energia – két aktuális energetikai téma, ahol a civil szervezeteknek fontos szerepük van. A szekció keretei között áttekintjük a lehetőségeinket  és kipróbáljuk azt a szituációs játékot, amelyet azért fejlesztünk, hogy azokkal is megismertethessük a problémát és az arra adható válaszokat, akik maguktól távolabb állónak érzik ezt a témakört.

 • Természetvédelmi aktualitások (WWF, MME)

A természetvédelmi szempontból jelentős fejleményeket (Nature Restoration Law – NRL, agrártámogatások, vízmegtartás természetvédelmi vonatkozásai, “konfliktusos” állatfajok) érdemes minél szélesebb körben megtárgyalni, a felmerülő feladatokról egyeztetni. Az EU szintjén zajló jogalkotás (NRL) és stratégiaalkotás, valamint ennek a hazai következményei megköveteli a civil részvétel koordinációját.

 

Extra választható programok:

 • 11:30-13:00 Klímakommunikáció ( Nagy Réka – Ökoanyu)

 

12:45 Kreatív csoportfotó 💚

13:00-14:00 EBÉD

 

14:00-19:00 Zöld Forgatag

A Zöld Forgatag célja, hogy a szervezetek bemutathassák magukat, programjaikat, szemléletformáló játékaikat, eszközeiket.

A Zöld Forgatag nyilvános, szabadon látogatható

Ízelítő a Zöld forgatag kínálatából: Menő-jövő csomagolásmentes bolt, Budakeszi Vadaspark, WWF Panda Sátor, PET Kupa – MÜMÜ, Maradéknélkül, Felelős Gasztrohős Alapítvány, DINPI – Pilisi Len Látogatóközpont, Kertkaland társasjáték, Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, Decathlon bringaszervíz, Vizi Vándortanösvény, Illaberek -Mesi műhely, Magyar Cserkésszövetség

További kitelepülő programok számára még van lehetőség jelentkezni ezen az űrlapon keresztül április 15-ig: https://forms.gle/Z5hr2meo4doQJdxc8

 

14:30-16:00 További szakmai programok, workshopok:

 • Óriás társasjáték a természetközeli gyümölcsösökről – Fókuszban az éltető táplálék és az élelmiszer önrendelkezés – drámapedagógiai foglalkozás (CEEweb a Biológiai Sokféleségért, Kárpát- medencei Gyümölcsészeti Hálózat)

A drámapedagógia módszertanára épülő társasjáték keretében a hagyományainkban mélyen gyökerező alkalmazkodó gyümölcsészet alapelveivel és gyakorlatával ismerkedhetnek a részvevők, miközben közösen újraértelmezzük az ember és természet viszonyát. A játék a természeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot összefüggéseiben és rendszerszemléletben kezeli. A játék kiscsoportos munkára épül, a részvevők ideális száma 15-25 fö. A játékhoz egy sokelemből álló eszközkészlet tartozik, melynek alapja egy óriás sakktáblaszerű pálya.  A játékot vezeti: Lázár Péter drámapedagógus, a Kárpát- medencei Gyümölcsészeti Hálózat szervezője

 • Ökoreziliencia (Green Policy Center)

Milyen érzések vannak benned bolygónk és az emberiség jövőjével, a klímaváltozás és más környezeti problémákkal kapcsolatban? Szeretnéd, ha jobban felkészült lennél a külvilágból érkező változásokra? Érdekel, milyen lehetőségek vannak arra, hogy szorongás helyett a cselekvést válaszd? Akkor az Ökoreziliencia workshopot neked találtuk ki! Ennek a workshopnak a keretében betekintést nyújtunk egy hosszabb sorozat felépítésébe és eddigi tapasztalataiba, hogy ha kedvet kapsz elvégezd a teljes programot.

 • Akkumulátorgyárak – megúszható a környezetpusztítás? (Greenpeace, WWF, Göd-ÉRT Egyesület, Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége)

Gombamód szaporodnak az akkumulátorgyárak, a kapcsolódó üzemek és az akkuhulladék feldolgozók. Ehhez képest a helyi lakosok már most szenvednek a létező üzemek bűzétől, zajától. Az ipari baleseteknek, a feltárt szabálytalanságoknak pedig se szeri, se száma. Azt senki nem tudja, hogy mekkora lesz a környezetpusztítás, ha megépül az összes tervezett üzem. Főleg, hogy nem is készült környezeti értékelés arról, hogy hazánk akkumulátor nagyhatalom akarna-e lenni. A lassan két éve zajló a tiltakozásokat úgy tűnik, nem akarják meghallani a döntéshozók.

 • Baltaélezés 1., avagy a szervezeti önreflexió alapjai (Caravella Consulting)

Van az a tanmese, amikor a favágók sietve vágják a fát, mert jön a tél. Az arra járó vándor látja, hogy életlenek a balták, és felajánlja, hogy segít megélezni. A favágók viszont rálegyinenek, hogy “nincs időnk megállni, mert jön a tél. És életlen baltával így is lassabban haladunk.” Nonprofit szervezetként előfordulhat, hogy annyira hajt minket a tevékenységünk, a számtalan határidő, a számtalan ötlet, az operatív mindennapok, hogy nem tudunk időt szakítani a működésünk vizsgálatára, a belső fejlődésre. A workshop ebbe a világba vezet minket. Célja, hogy időt és jó kérdéseket adjon szervezetünk áttekintésére. Lehetőségünk lesz arra, hogy szervezetfejlesztő facilitátori segítséggel gondolkodjuk a szervezetünk állapotáról, és akár egy kis tervet vagy következő lépéseket is hazavigyünk.

14:30-18:30 További szakmai programok, workshopok:

 • Interjú a Földdel – Alkalmazott ökopszichológia  (Ökopszichológiai Playback Társulat, Ökopszichológiai Egyesület )

Az IWE, mint alkalmazott ökopszichológiai módszertan az emberek elidegenedését, hivatott gyógyítani azáltal, hogy támogatja a különböző szintek integrációján keresztüli kapcsolódásokat önmagunkhoz, közösségeinkhez és a tágabb környezetünkhöz. Olyan közösségeknek ajánljuk, ahol létrejött már egyfajta igény az ökológiai tudatosságra. Figyelem! Ez a program 4 óra időtartamú! Elemei: részvételi séta, Land art, szociodráma, playback-színház További részletek a projekt honlapján: https://www.actecosocioart.eu/hu/

16:00-17:30 További szakmai programok, workshopok:

 • Önkéntesek bevonása, avagy mi vonz hozzánk és mi tart meg? (Caravella Consulting)

Civilként tevékenységünk fontos része az önkéntesként végzett munka — ehhez pedig önkéntesek kellenek. A workshop célja annak bemutatása, mi motiválhatja az önkénteseket, miért jöhetnek hozzánk, hányféle különböző célt és tartalmat kereshetnek. Ennek tudatában pedig azzal is foglalkozunk majd, hogyan tudjuk ezeket az ismereteket beépíteni az önkéntes-programjainkba, illetve mit érdemes számbavenni akkor, amikor önkéntesek segítségét kérjük, illetve egy-egy önkénteseknek szóló program tervezésekor. 

 • Honnan segítsek, ha már kiégtem? (Vági Zsolt, Messzelátó Egyesület)

A kiégés és a civilmunka kéz a kézben járnak Magyarországon, különösen olyan területeken, ahol a jó ügyért való fáradhatatlan munka mellett a személyes öngondoskodás ügye eltörpül. A workshopban test-orientált és fenomenológiai pszichológiai megközelítésben nézünk rá a kiégésre, mint jelenségre, innen megyünk az egyéni kérdések felé. Mi az, ami kiég bennem? Lehet-e egyáltalán elkerülni a kiegést? Honnan tudom a szolgálni az ügyemet és a testem/idegrendszerem szükségleteit egyszerre?

 • IllaBerek Műhely – Új utak a környezeti nevelésben (Kamarás Emese, Mesi Műhely)

Számtalan módja van, hogy hogyan kapcsolódjunk a természet csodálatos kincseihez. Amikor kapcsolódunk a Természethez, akkor megérezzük, felismerjük, hogy a részei vagyunk, és felelősséggel tartozunk iránta. Az IllaBerek Műhely ezt a kötődést segíti elő új utakat keresve a természet-játék-élmény és mesepedagógia felhasználásával. Az IllaBerek Műhely az óvodás és kisiskolás korú gyermekekkel dolgozó pedagógusoknak , nevelőknek, illetve szülőknek szeretne olyan, újszerű módszert, megközelítési módot adni, ami elősegíti a természethez való igazi kapcsolódást, tiszteletet, és újra építi a természettel való egység érzését.

 • Balatoni Zöld Minimum? (Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége, Társaság a Szabadságjogokért)

A 2024-es OT a 2024-es önkormányzati választások előtt két héttel kerül megrendezésre, a kampányidőszakban. Az előadás témája éppen arról szól, hogy milyen lehetőségei és eszközei vannak a természetvédelemre az önkormányzatoknak, mit lehet követelni tőlük. A zöld minimum egy olyan dokumentum, amit a választáson indulók felkarolhatnának kitűzött célként, ha elkötelezettek a természetvédelemért. Szeretnénk megismertetni a workshop résztvevőket az önkormányzatok jogi lehetőségeivel, hogy tudják, mit kérhetnek számon képviselőiken – a választások előtt és után egyaránt.

17:45-19:00 Élő könyvtár

Beszélgetések élettörténetekről, motivációkról és zöld ügyekről hiteles emberekkel. Akik már biztosan ott lesznek: Litkai Gergely – humorista, fenntarthatósági menedzser; Pilinger Zsuzsanna – környezeti nevelő, gyógypedagógus; Zatykó Benedek – Komposztfutár; Nagy Réka – Ökoanyu, klímakommunikációs szakember; Bachrathy Bendegúz – PET Kalóz; Vági Zsolt – mentálhigiénés szakember; Takács-Sánta András – humánökológus, az ELTE docense, dr. Szabó Eszter – ügyvéd, Naphimnusz aktivista

 

19:00-20:00 VACSORA

 

20:15 “Csak így tovább” Stand up est Litkai Gergellyell és Szabó Balázs Mátéval (Dumaszínház)

 

21:30 Koncert, közösségi programok

Május 26., vasárnap

 

8:00-9:00 REGGELI

 

9:15 Zöld Civil Díjátadó ünnepség

10:30 Közösségi zárás és zászlólevonás

 

11:00 Választható közösségi programok, kirándulások

 • Túra a Nagy-Szénásra (túravezető: Peregovits László, NATE)

Biológiai sokféleség csak tankönyvi fogalom mindaddig, amíg nem megyünk ki a szabad természetbe. A Szénások-hegycsoport a Duna-Ipoly Nemzeti Park egyik kifejezetten fajgazdag területe, ahol ugyanakkor szembesülhetünk mindazokkal a kihívásokkal, amelyekkel egy védett terület fenntartása során találkozunk. A túra során védett fajokkal és élőhelyekkel ismerkedhetünk meg és elmagyarázzuk, hogy milyen bonyolult kölcsönhatásban vannak egymással az élőlények. A gyakorlatban is bemutatunk néhány olyan vizsgálati módszert, ami segíti a természeti folyamatok nyomon követését. A túra min. 2 órás ideálisan 15-20 fős. A túrát Peregovits László, a NATE alelnöke, természetvédelmi ökológus kutató vezeti. Találkozás: 11:30-kor A Szeles utca legvégén (47°35’10.19″”É, 18°52’53.87″”K). Innen felballagunk kb. 150 m szintet megtéve a Nagyszénás csúcsához. Mivel nem rohanunk, ezért nem lesz megerőltető. Kényelmes túrázásra alkalmas cipő, valamint innivaló azért célszerű.

 • Közösségi Kert bemutató vezetés (házigazda: Vojczek Judit, NATE)

A Nagykovácsi Környezet- és Természetvédő Egyesület egy oktatási célú országos versenyen többször díjazott közösségi kertet is működtet Nagykovácsiban. A kerti vezetés során bemutatjuk, hogy milyen zöldségeket és milyen módszerekkel lehet vegyszermentesen termeszteni kis területen is hatékonyan. Az így megtermelt zöldségek nemcsak egészségesek, hanem kicsi az ökológiai lábnyomuk is. Találkozás: 11:30-kor A Virágos sétány  ….. (47°34’58.34″É,18°52’56.68″K). A bemutatót Vojczek Judit, a NATE elnöke, biokertész vezeti. 

 • Klíma Freskó játék 

A Klíma Freskó egy nemzetközi workshop (climatefresk.org), ami a klímaváltozás okait és következményeit segít megérteni, könnyen emészthető és játékos formában. Igazából ez egy játék, nem is workshop. Mindez tudományos alapon, az IPCC jelentései alapján történik egy képzett facilitátor segítségével. A Klíma Freskó játék helyszíne a Teleki-Tisza Szálló ebédlő helyisége lesz. A játék időtartama kb. 3 óra

 • Kertséta és kertfestés (Tóth Ildi)

Tóth Ildi vagyok, a saját kertemet fogom bemutatni nektek és egy rövid kis kertfestésre is meghívlak titeket. Művészeti terapeuta vagyok és 5. éve foglalkozom a permakultúrával. Először a saját kertemben kezdtem, ami mostanra egy beállt, de folyamatosan fejlődő, változó élő kert. Ezt fogom bemutatni nektek, elmesélem a történetét, kipróbálhattok egy mezítlábas ösvényt. Illatos növényeket, tavat, halakkal, fürdőző madarakkal, magaságyást és komposztot fogok nektek megmutatni. És megosztom veletek ennek a történetét. Majd egy általam kifejlesztett kertfestő programon vehettek részt. Mely a idő rövidsége miatt egy demó lesz. Rólam a tothildi.com, az erdomerules.hu oldalakon olvashatsz. Szeretettel várlak VASÁRNAP 11.30-KOR Nagykovácsiban a Szarvas utca 14-ben.
A program két óra, 13.30-ig tart, ha csak az első felére jössz, kérlek jelezd. Minden eszközt én adok a festéshez és nem szükséges festőtudás😊

(A programváltozás jogát fenntartjuk)

OT24

A találkozó a Zöld Civil Együttműködés fő éves eseménye, melynek főszervezője a Humusz Szövetség.

Társszervezők:
Nagykovácsi Természetvédők Egyesülete, Zöldövezet Társulás, Éghajlatvédelmi Szövetség

Együttműködők:
Magyar Cserkésszövetség, Greenpeace Magyarország, Caravella Consulting, Nagykovácsi Nagyközség Ökormányzata, Magyar Természetvédők Szövetsége, Ceeweb, Green Business Academy

Az esemény létrejöttét támogatják:
Agrárminisztérium, Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Európai Unió, Magnet Bank, KPMG, Lush, ENCO Group, Varga Pincészet, Szikrai Borászat

Kérjük Te is segíts terjeszteni a találkozó hírét!

A facebook eseményt itt találod.