A Humusz Szövetség tavaly év végén hirdette meg Re-design – Gondold újra! alkotói pályázatát, melynek témája a használati tárgyak kreatív újjá varázsolása volt. Rengeteg pályamunka érkezett, amelyekből a legötletesebb darabokat az országos turnéjára induló Re-design Vándorkiállításon lehet megtekinteni. A kiállítás megnyitója április 18-án, a Magnet Közösségi Házban 10 órától lesz.

A pályázat témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított, újrahasznált használati tárgyak barkácsolása volt. A beérkezett alkotásokból összeállított kiállítás célja pedig nem más, mint hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára és népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást. A pályázók két kategóriában indulhattak. Az első kategóriában lehetőségük nyílt régi bőröndből, bicikliből, esernyőből, harisnyából vagy játékból valami egészen újat kreálni, míg a másik esetben szabadon választható alapanyagból kiindulva kellett kisebb, irodában használatos kelléket készíteni. Minden más az alkotók fantáziájára volt bízva.

A pályaművek zsűrizésében a Humusz programfelelősén kívül részt vett még Ullmann Mónika, a környezetvédelem iránt elkötelezett közismert színésznő, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntarthatósági kutatócsoportjának, a MOME Ecolab-nak vezetője, Fehér Bori. A nagyközönségnek is lehetősége volt kedvenceire szavazni a Humusz Facebook oldalán keresztül. Az alkotások kiválasztásánál a dizájnon és praktikusságon kívül szempont volt, hogy mennyire kreatívan sikerült a pályázóknak a régi tárgyakat újragondolniuk. Az első kategória nyertese Erdős Anna lett, aki egy régi bőröndöt alakított át falra szerelhető könyvespolccá, amelyre egy lámpa is felkerült az olvasni vágyók számára. A második kategóriát Nagygyörgy Anna colstokból és bádogvödörből összeállított állítható lámpája nyerte.

A kiállított darabok között látni lehet majd bőröndből átalakított babaházat, kutyaetetőt, pikniktáska/asztalkát, esernyő anyagából varrt ruhát, táskát, nejlonharisnyából készült bútorhuzatot, lámpabúrát és nyakláncot. Továbbá a második kategóriában érkezett be saruból kreált kulcstartó, irattartó tejes és cipős dobozokból igényesen feldíszítve, szobainas bicikliből és bevásárlókocsiból, irodai szett billentyűzetből, lábtörlő használt zoknikból és lámpabúra aludoboz nyitófülekből – hogy csak néhányat említsünk azokból az alkotásokból, amelyeket a kiállításon megcsodálhatnak az érdeklődők. A vándorkiállítás az ország 11 helyszínén fog járni, a fővároson kívül például Komáromban, Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon is, és mindenhol egy hétig lesz látogatható.

A Re-design Vándorkiállítást először április 18-án, szombaton lehet megtekinteni a ZöldMag Fesztivál keretében a Magnet Közösségi Házban. Minden barkácsolást kedvelő, inspirációra vágyót sok szeretettel vár a Humusz Szövetség 10 órától a belső udvarban megrendezett ünnepélyes megnyitón, amelynek díszvendége Ullmann Mónika lesz. „Nem volt könnyű csak egy-egy nyertest kiválasztani, de szerencsére sokak munkáját is elismerhetjük azzal, hogy a kiállításra az alkotások széles köre kerülhet ki. Mindenképp érdemes végignézni az ötleteket, egy-kettő egészen meglepő oldaláról mutat be régi tárgyakat. Néhány megoldást már biztos, hogy én is ki fogok próbálni otthon.” – mondta a színésznő, aki a zsűri tagjaként ismerkedett meg a pályaművekkel. A kiállítás este 8 óráig látogatható, utána Iszkaszentgyörgy felé veszi az irányt, hogy országosan népszerűsítse a hulladékcsökkentés kreatív vonulatát.

További információk a további időpontokról és helyszínekről: www.humusz.hu/redesignkiallitas

erdos_anna_elso_hely

unnamed