ot final_thumbLezárult Gödöllőn a négynapos zöld találkozó. A találkozón 150 szervezet képviseltette magát, köztük több határon túli szervezet, a résztvevők száma túllépte az 500-at. A visszajelzések alapján a szakmai programok hasznán túl a legfőbb eredmény, hogy sikerült megállítani és megfordítani a találkozók évek óta nyilvánvaló gyengülésének trendjét, ami friss erőt és lendületet adhat a magyarországi zöld mozgalom számára. A szervezők a Magonc Alapítvány, a GATE Zöld Klub és a Greenpeace Magyarország voltak.

 

A pénteki nyitó plenáris ülésen a zöld civilek a környezet- és természetvédelem aktuális kérdéseivel szembesítették a parlamenti pártok képviselőit, akik válaszukban pártjuk álláspontját mutatták be az egyes témákban. A beszélgetésen Nagy Andor, a Fidesz-KDNP képviselője is elismerte, hogy hiba volt az önálló Környezetvédelmi Minisztérium megszüntetése és egybeolvasztása az agrár és egyes vízügyi területekkel, mert a jelenlegi rendszerben jelentősen csökkent a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekképviseletének ereje.

Az eseményen két olyan állásfoglalás született, amelyet a jelenlévők egyhangúlag támogattak. Az egyik arra kéri a Duna TV vezetését, hogy vonják vissza a legrégebbi környezetvédelemi műsor, a Talpalatnyi Zöld leállításáról szóló döntést. A másik arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyen meg mindent a méhpusztulások visszaszorítása érdekében, támogassa a veszélyes vegyianyagok tilalmát, és az elővigyázatosság elvének megfelelően csak a bizonyítottan veszélytelen vegyszereket engedélyezze.

A mezőgazdaságról és földhasználatról szóló zöld állásfoglalása megállapítja, hogy hazánk mezőgazdasága ma nagyon távol áll a fenntarthatóságtól mind környezeti, mind társadalmi, mind gazdasági értelemben. Ezért a zöld szervezetek a kormány agrárpolitikájának megváltozását követelik, hogy innentől a kisléptékű, helyi gazdaságokat támogassák, ösztönözzék az ökológiai és vegyszerszegény gazdálkodást, amely nem csak a termelő közösségeknek, a vizeinknek, és a termőföldnek, de a fogyasztók számára is előnyösebbek.

A találkozón hazánk energiapolitikájáról elfogadott állásfoglalás szerint az elsődleges cél az energiafogyasztásunk csökkentése, valamint 2050-ig a megújulókra való teljes átállás kell legyen. A tudatos energiafelhasználással és az energiahatékonyságban rejlő hatalmas potenciál kihasználásával elérhetjük gazdaságunk versenyképességének növelését, éghajlatvédelmi célkitűzéseink könnyebb teljesítését. Ehhez a fosszilis energiahordozók és az atomenergia összes állami támogatásának fokozatos megszüntetésére és a támogatások megújuló energiákra való átcsoportosítására van szükség. A magántőke mobilizálásához pedig egyszerűsíteni kell a megújulós engedélyeztetési eljárásokat, és kiszámítható szabályzással, különféle pénzügyi és más támogató konstrukciókkal segíteni a megújulós befektetéseket.

Az Országos Találkozón 6 nagyobb ívű szakmai plenáris és 26 komoly műhelymunkával megtámogatott szekcióülés volt, ahol a résztvevők következő év munkáját segítendő összesen 14 állásfoglalást fogadtak el. A kísérő rendezvények között egy zöld ifjúsági találkozó, női közéleti képzés és számos szabadtéri, ismeretterjesztő és gyakorlati program szerepelt.