Kedves Mindenki!

Lezárult a Zöld Civil Együttműködés szervezeti és működési szabályzat módosításának első szakasza. A beérkezett javaslatok alapján két módosítási javaslatot dolgoztunk ki:

– A verzió – nagyobb reformmal járó, komplex módosítást tartalmazó javaslatcsomag, amelyet mi, mint az SZMSZ módosítását koordináló bizottság is támogatunk;

– B verzió – minimális módosításokat tartalmazó javaslatcsomag.


A tervezett módosításokat online fórumon mutatjuk be 2022. április 26-án, kedden 17:30-19:00 között, amelyre szeretettel várunk benneteket. A részvétel regisztrációhoz kötött, a jelentkezési lapot itt tudjátok kitölteni: https://forms.gle/Wfpockzyhr2jTRay7

 

A verzió – nagyobb reformmal járó, komplex módosítás

A több mint harminc éves múltra visszatekintő együttműködésünk az elmúlt években egyre inkább folyamatossá vált. Míg a korai években közösségünk legfontosabb programja az Országos Találkozó volt, idővel egyre több olyan elem jelent meg, amely a folyamatos együttműködésre épül. Szervezeti és működési szabályaink javasolt módosítását a jobb és folyamatosabb együttműködés indokolja.

Zöld Civil Együttműködés szervezetei

A hálózatunk tagjaiként eddig leginkább az Országos Találkozókon mandátumot felvett szervezetekre tekintettünk. A tervezett változtatás szerint az SZMSZ első fejezetében szabályozzuk, hogyan lehet egy civil szervezet a Zöld Civil Együttműködés szervezete. A szervezetek regisztrációja egy online folyamatra épülne, ahol igazolják, hogy környezet- vagy természetvédelmi tevékenységeket végeznek.

A csatlakozók egészen addig a Zöld Civil Együttműködés szervezetei maradnak, míg a regisztrációt önmaguk meg nem szüntetik, vagy a működési szabályainak be nem tartása miatt a Koordinációs Tanács fel nem függeszti vagy ki nem zárja őket.

Gyakorlatban ez azt jelent, hogy egy zöld szervezetnek, amely folyamatosan részt vesz a Zöld Civil Együttműködésben, nem kell évről-évre minden OT-ra regisztrálni magát, ezt elég lesz egyszer megtenniük.

Delegáltak választása

A zöld közösségünk delegáltjait az Országos Találkozókon választottuk meg, amely több éven keresztül a találkozók kiemelt programja volt. Az elmúlt években több olyan érv is felmerült, mely azt indokolja, hogy a delegáltak választását függetlenítsük az Országos Találkozótól. Néhány ezek közül:

– A választások koordinálása, lebonyolítása az elmúlt években néhány, az együttműködésben aktív szereplőre hárult, akik a vállalt teher miatt a találkozók több szakmai és kulturális programjáról lemaradtak;

– A választás az OT szervezőknek egy olyan feladatot jelent, amelyet a tapasztalt segítők nélkül nem tudnak megoldani. Ez akár a kedvét is elveheti egy lehetséges OT szervezőnek;

– A különböző pozíciókba egyes esetekben rögtönözve, hirtelen kellett jelölteket találni az Országos Találkozók változatos viszonyai között, ha pedig ez nem sikerült, akkor a feladat a KT-t terhelte;

– A kialakított és évek óta használt elektronikus, online választási rendszer lehetővé tenné, hogy részben vagy egészben függetlenítsük a delegáltak választási folyamatát az Országos Találkozókon való személyes jelenléttől.

A módosításban két javaslatot teszünk, az egyik szerint a választást minden év azonos időszakában tartanánk, míg a másodikban a választás időszaka kapcsolódik az adott év Országos Találkozójához.

Kommunikáció

A Zöld Civil Együttműködés kommunikációját és ismertségét több új elemmel tervezzük bővíteni:

Lehetővé tennénk az Együttműködés szervezeteinek a Zöld Civil Együttműködés tagja név és logó használatát;
Három vagy több szervezet online vagy személyes rendezvényt szervezhetne a Zöld Civil Együttműködés nevében;
Az Együttműködés szervezetei állásfoglalásokat fogadhatnának el;
Zöld Civil Díjjal ismerjük el az Együttműködés szervezeteinek és személyeinek munkáját.

 

B verzió – minimális módosítások

A Zöld Civil Együttműködés fő döntéshozó szerve továbbra is az OT marad. Az évközi döntéseket a KT hozza meg. Ebben a verzióban az elmúlt évek tapasztalatainak kisebb javításai mellett az általános kommunikáció új elemei jelennek csak meg.

 

A Zöld Civil SZMSZ módosításának következő szakaszában 2022. május 13-ig várjuk a konkrét szövegszerű módosítási javaslatokat vagy észrevételeket a bemutatott dokumentumhoz küldött kommentekben.

Üdvözlettel:

Fidrich Róbert, Lajtmann Csaba, Lukács Attila, Móra Veronika

A SZMSZ módosításért felelős munkacsoport tagjai