A Zöld Civil Szervezetek Országos Találkozóján (OT) évről évre nem csak a szakmai programok újulnak meg és mutatják meg az aktuális szervező csapat elképzeléseit, hanem mint társasági esemény meghatározó eleme az étkezés is. Az OT-n az étkezés általában valami plusz értéket is képvisel és több, mint egyszerű catering. Egyes években az volt a koncepció, hogy helyi vendéglők kínálatából a tájegység jellegzetes ételeit ismerhessék meg a résztvevők, máskor a közösségi főzés kapott szerepet, megint más alkalmakkor maguk a szervezők készítették az ételeket hazai, bio alapanyagokból. Többször volt fair trade adománybüfé, Desca Hungarica, vegán szendvicsek, termelői borkóstoló, stb. Lényeg a lényeg az OT jó hangulatát minden évben megtámogatta a jó ellátás.

 

2017-ben először került Budapesten megrendezésre az OT, ami lehetőséget adott arra, hogy szerepet kapjon a fővárosra jellemző széles választék és változatosság. Napjainkban talán mozgalomnak is nevezhetjük azt a jelenséget, hogy egyre több olyan étterem jelenik meg a piacon, ahol nem csak a gazdasági és gasztronómiai szempontok határozzák meg a működést, hanem ideológiai tényezők is; bio, hazai, fair trade, friss alapanyagok, vegán ételek, hulladékcsökkentés, fenntartható üzemeltetés, stb. Éttermek tucatjai tűztek zászlajukra zöld ügyeket, mindezt emberi léptékben, egyedi, szerethető arculattal. Ilyen éttermek kaptak lehetőséget a bemutatkozásra az OT-n és a résztvevők ennek köszönhetően izgalmas gasztronómiai utazásban vehettek részt.

Fotó: György Bálint

 

Az OT-n a résztvevőknek például lehetősége volt megismerkedni a műanyagmentes street foodal. A Magyar Street Food Egyesület Magyarországon megtalálható állandó és mozgó gyors éttermi vendéglátás érdek képviseleti szervezete. Az egyesülettel kapcsolatban lévő néhány food truck is jelen volt a rendezvényen, valamint Vad-Horváth Zoltán előadást is tartott a témában. Az alapvető szervezeti, minőségbiztosítási, napi problémák mellett, fő céljuk a műfaj megtisztítása, a felesleges hulladékok termelésének átszervezése. A vendéglátás műfajain belül a legtöbb szemetet termelő egységekről beszélünk, beleértve a fesztivál és rendezvényszervezést is. Ennek az átszervezését, megtisztítását tartják a legfontosabb feladatuknak. Megújuló Akciócsoport néven (Zöldövezet Társulás, Felelős Gasztrohős, Doremi Today) partnereikkel együtt nem kisebb célt tűztek ki magunk előtt, mint a magyar rendezvények teljes műanyagmentes megvalósítását.

 

Az OT szervezésében és lebonyolításában is résztvevő Zöldövezet Társulás Egyesület mint rendezvényzöldítő, a Felelős Gasztrohős Alapítvány pedig a vendéglátóhelyeket minősítő szervezet külön szekciót is tartottak. A két szervezet korában összefogott és 2015/16-ban Jövő-t-Evő szakmai fórumsorozat keretén belül kért fel szakértőket a vendéglátás és rendezvényszervezés kapcsán előkerülő környezeti problémák megvitatására. Az OT-n tartott szekció során a 9 fórum tapasztalatairól, és eddigi munkák tanulságairól számoltak be. Céljuk, hogy minél több vendéglátóhely üzemeltető és rendezvényszervező fejében érjenek el változást közös erővel és külön-külön is. A beszélgetés élénk és interaktív volt, a hallgatóság sok kérdéssel, javaslattal színesítette az előadást. Csobay Kriszta a Zöldövezet 7 éves tapasztalatait osztotta meg azzal kapcsolatban, hogy a rendezvényeken, fesztiválokon milyen lépésekkel érdemes elindulni a “zöldítés” felé: sok egyéb mellett volt szó szeletív hulladékgyűjtésről, RePohárról és rekultivációról is. Varga Judit a Gasztrohősök 5 éves tapasztalataiból merített, és többek között az élelmezés fenntarhatatlanságáról, a vendéglátóhelyek beszerzési forrásairól és vásárlóik erejéről beszélt. Mind az előadók, mind a résztvevők egyetértettek abban, hogy vendégként fontos számon kérni a szervezőket és éttermeseket arról, amit saját környezetvédelmi tevékenységükről állítanak, illetve fontos a lakosság folyamatos szemléletformálása.

Fotó: György Bálint

 

A rendezvényen étkezést és büfét biztosító éttermek nem csupán kiszolgálták a rendezvényt, hanem színesítették azt, és ezzel együtt bemutatkozási lehetőséget is kaptak. Már a regisztrációs felületen a résztvevők nem csak az általuk felkínált választható ételeket látták, hanem az éttermek rövid bemutatkozó szövegeit is, megismerkedhettek azok arculatával, és cégfilozófiájával. A rendezvényen végig kiváló, egészséges ételeket és italokat biztosított a BIOdeVEGA, a Szatyor Bisztró és a Slow Foodiez is.

 

Az OT egy olyan rendezvény, ahol a magyar viszonylatban már a korai években megjelent, hogy az étkezéseknél elérhető volt vegetáriánus opció, illetve tudatosan vegán ételek is. Bár a Zöld Civil Együttműködésnek nem témája az állatvédelem, a Természet- és Környezetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozójának SZMSZ-e szerint olyan állatvédő szervezetek, akiknek az alapító okiratában szerepel a környezetvédelem; felvehetnek mandátumot, így a vegán mozgalom is helyet kaphatott az idei OT-n is. A szervezők ennek megfelelően minden étkezésnél ügyeltek arra, hogy a húsos és vegetáriánus opciók mellett mindig elérhető legyen vegán étel is. A második nap estéjén a közösségi főzésen a Pangea Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület ízletes húsos, bográcsos étele, a Reflex Környezetvédő Egyesület “Reflex Lebugor” vegetáriánus költménye mellett, a Vegán Állatvédelem Egyesület jóvoltából ezen étkezésen is volt vegán egytálétel. Ezen kívül állatvédelmi szekció is volt az OT-n, ahol Bonifert Anna beszélt az etikai vegánság elemeiről és a nemzetközi mozgalom hazai képviseletéről.

Fotó: György Bálint