Február 23-ára hívta össze a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a bükkaljai települések képviselőit, múzeumok- és települési értéktárak vezetőit, hogy a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénynek megfelelően együtt kezdeményezzék a Bükkalja Tájegységi Értéktár Bizottság létrehozását. 

Az esemény apropóját az adta, hogy 2016 júniusában Hungarikummá nyilvánították a kaptárköveket és a bükkaljai kőkultúrát, mely kapcsán Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elmondta, egyedülálló természeti jellege miatt kapta meg az elismerő címet. A javaslatot a Kaptárkő Egyesület nyújtotta be, mely indoklása szerint a Bükkalja kistájcsoport kialakulása, természetföldrajzi fejlődése és geológiai felépítése alapján is hazánk sajátos, unikális tájegységei közé tartozik. A területen fellelhető morfológiai képződmények, geológiai képződmények és a sajátos tájkarakterre épülő egységes természeti – tájgazdálkodási – kultúrtörténeti rendszer kiemelkedő példát mutat a Hungarikumok Gyűjteménye természeti környezet kategóriájára. A bükkaljai kőkultúra magába foglalja a bükkaljai táj és az ott élő ember sajátos kapcsolatrendszerét, a kő, mint (építő)anyag jelentőségét a tájgazdálkodásban, a kőfaragó mesterséget, s azon belül a népi szakrális kőfaragó művészetet, a bükkaljai barlanglakásokat, kőbújókat, borospincéket stb.

A tájegységi értéktár létrehozásának célja számba venni és dokumentálni a helyi magyar értékeket, elősegíteni fennmaradásukat és védelmüket, gondoskodni az összegyűjtött értékek közkinccsé tételéről és a szélesebb körben való megismertetésükről. További feladata meglátni és megláttatni a helyi közösségek értékeit, azok tudatosítása, számbavétele és védelmének biztosítása.

A Bükkalja Tájegységi Értéktár megnyitóját követően Havasi Norbert – a Kaptárkő Egyesület elnöke – mutatta be az egyesület szakmai munkáját, sikereit és elismeréseit, majd Baráz Csaba – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetismereti és Oktatási Osztályának vezetője – adott rövid áttekintést a bükkaljai kőkultúra értékeiből. Ezt követően Havasi Norbert tájékoztatta a jelenlévőket az tájegységi értéktár bizottság megalapításának lépéseiről. Az eseményen 14 települési önkormányzat képviseltette magát – Andornaktálya, Bogács, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Demjén, Eger, Egerszalók, Kács, Mezőkövesd, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya – akik vállalták, hogy a képviselőtestületük elé terjesztik a Bükkalja Tájegységi Értéktár alakításának és az értéktár bizottság létrehozásának javaslatát. A határozatok meghozatalát követően várhatóan áprilisban hivatalosan is megalakul a Bükkalja Tájegységi Értéktár Bizottság.