Az Észak-Dakotában található Standing Rock rezervátum nyolcezer sziú és dakota őslakos otthona.

Az itt élő indiánok más törzsekkel és szimpatizánsaikkal együtt április óta tiltakoznak a Dakota Access kőolajvezeték megépítése ellen, mely a tervek szerint átszelné a helyi vízellátást biztosító Missouri folyót, ráadásul számos szakrális terület és temetkezési helyet is sértene. Az olajvezeték megépítése és üzemeltetése jelentős kockázatot hordoz; a vezeték esetleges sérülése beláthatatlan egészségügyi és környezeti katasztrófával járna. Az eredeti terveket el is utasították, azok ugyanis Észak-Dakota állam fővárosának, Bismarcknak a vízellátását fenyegették volna.

Az indiánok tiltakozására a rendőrség aránytalan fellépéssel – páncélozott harckocsikkal, harci kutyákkal és könnygázzal – reagált; olyannyira, hogy az eseteket az ENSZ és az Amnesty International is elítélte.

A Standing Rockban zajló eseményekre ma már világszerte egyre többfelé nemcsak helyi lakosok helyi problémájaként tekintenek az emberek;a tiltakozás jelképes harccá nőtte ki magát a tőke és a hatalom érdekeinek mindenek feletti önérvényesítésével szemben.

A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Együttműködésének Koordinációs Tanácsa csatlakozott a nemzetközi akciónaphoz és 2016. november 15-i ülésén szolidaritását fejezte ki a Standing Rock rezervátumban tiltakozó amerikai őslakosokkal.

További részletek a Standing Rockban zajló tiltakozásokról:

kt_161115_act