Az utóbbi évek jelensége, hogy nemzetközi nagyvállalatok visszaélve a kártérítési perek gyakorlatával eurómilliókban mérhető közpénzeket perelnek ki országokból. Európában az elmúlt 2-3 évben nagyságrendekkel több eljárás indult, mint addig összesen. Német oknyomozók jártak utána a jelenségnek, és megdöbbentő dolgokat találtak.

Nagy örömmel jelentjük be, hogy végre valahára publikálni tudtuk ezt a fordítást, amin már év eleje óta dolgoztunk. A német közszolgálati csatorna filmje elmondhatatlanul fontos témát taglal, ezért nagyon-nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél több emberhez eljusson.Relatíve új jelenségről van szó ugyanis, emiatt valószínűleg még nagyon sok idő, míg a hagyományos csatornákon keresztül mindez beszivárog a köztudatba, ha egyáltalán… Mindeközben a filmből megismerhető helyzeten az épp nyélbe ütni tervezett TTIP és ratifikálás előtt álló CETA az ISDS és az ICS kapcsán várhatóan hatalmasat fog rontani, ha sikerül őket átnyomni.

Nyugat-Európában egyre többen kongatják a vészharangot – a mérhetetlen mennyiségű közpénzeknél sokkal több forog kockán: az európai demokráciák kerültek súlyos veszélybe. A helyzet a TTIP mentén bevezetni kívánt “vitarendezési mechanizmus” (ISDS és ICS) kapcsán ráadásul még jobban elfajulhat, mivel az jelentősen növelné az amerikai székhelyű vállalatok lehetőségeit a kártérítési perek terén.

Átgondolt és összehangolt cselekvésre van tehát szükség, ha ki szeretnénk állni magunkért, és meg szeretnénk állítani ezt az őrületet. Ennek az első lépése, hogy ti is megismerkedtek a témával: azzal, hogy micsoda körmönfont eszközök révén vándorolnak újabban eurómilliókban mérhető közpénzek nemzetközi nagyvállalatokhoz, és mindez hogyan veszélyezteti a környezetvédelmi, természetvédelmi, munkajogi, fogyasztóvédelmi szabályozást egész Európában.

További hasonló anyagokért nézzetek szét youtube csatornánkon, és ha tetszik amit találtok, akkor iratkozzatok fel a FELIRATKOZÁS (subscribe) gomb segítségével.