A Messzelátó Egyesület filozófiája szerint a szektorális megerősödés folyamatának karakteresen alulról építkezőnek kell lennie – a szervezetek önvizsgálatán, megújulásán, és megerősödésén vezet keresztül az az út, amely egy erős, társadalmilag ténylegesen beágyazott zöld mozgalmat eredményezhet valamikor a jövőben.

szektorális szintű megújulást és megerősödést célzó törekvések után ezúttal egy szervezeti szintű megerősödést célzó mintaprogramot szeretnénk bemutatni.

Az egyesület 2015 januárjában meglehetősen nagy fába vágta a fejszéjét: nekiálltak gyökeresen átalakítani egy 16 éves szervezetet. Ennek az igénye abból fakadt, hogy úgy érezték, működésük meghaladta a tagsági rendszerük akkori kereteit, ezért valami újat szerettek volna helyette. Mindez messzire vezetett – egy olyan összetett és alapos külső-belső megújulásba, ami egy idehaza egészen újszerű szervezeti forma irányába fordította a szervezet fejlődését – egy közösségépítésen alapuló szerveződés, egyfajta közösségi vállalkozás felé.

Varga Judit elnök állítja, hogy korunk egyéni és szervezeti szintű válságaira egy ilyen folyamat lehet a megoldás – sőt, ameddig a civil szervezetek nem vállalkoznak rá, hogy végigcsinálják ezt az önvizsgálaton alapuló megújulást, addig nem fognak tudni kitörni a negatív visszacsatolások ördögi köréből. Csak akkor van értelme a társadalom szélesebb rétegeinek bevonásán gondolkodni, ha a szervezetek már maguk is jól működő közösségek, és ezáltal képesek fogadni egy esetlegesen jelentkező nyitást a társadalom részéről.

A 2015-ös szervezetfejlesztési munka folyamata és eredményei a múlt hónapban egy mintaadó konferencián kerültek bemutatásra. Az alábbiakban ezeket az előadásokat adjuk közre.

Mese a megújulás útjáról
Mesélt: Varga Judit, elnök

Total reboot – Stratégiázás, szervezetfejlesztés egy sokszínű, aktív közösség életében
Jövőkép és küldetés recycling – Ha erős személyiségek víziói találkoznak…
Civil branding – Létezik olyan, hogy civil branding?

Mese a tagsági rendszerünk megújításáról
Mesélt: Schnierer Kati, ügyvezető

Tagok – magok egy civil szervezetben – Kik is vagyunk valójában? Elavult dolog a tagsági rendszer, vagy lehet jól csinálni?
Célzás – Kiknek üzenünk? Célcsoportok, érdekelt felek, önkéntesek és a többiek helye a szervezet életében. Közösségfejlesztő kommunikáció.
Életút modell – Közösségünk újragondolása: belépési pontok meghatározása egy szervezetbe.
Út az érdeklődőtől a támogatóig.

Nyári Juli, a Civil Support munkatársa kommunikációs tanácsadóként segítette a Messzelátót ebben a munkában. Miként látta a közös munkát?

Vágvölgyi Gusztáv Pabló, az Inspi-ráció Egyesület munkatársa szervezetfejlesztőként kapcsolódott be a megújulásba. Miként látta a közös munkát?

A Messzelátó felvállalt célja, hogy a felgyűlt tapasztalatok és tanulságok alapján fokozatosan egyre több szervezetnek segítsen elindulni azon az úton, amire ők is ráléptek, és nem utolsó sorban végigjárni is azt. Rendkívül izgalmas kérdés, hogy szektorális és össztársadalmi szinten mi sülhet ki egy ilyen folyamatból.


Látogass el YouTube csatornánkra és képezd magad a legkülönbözőbb zöld témákban!
https://www.youtube.com/c/infocracyhu