2014-ben a komáromi Országos Találkozón debütált a Kajárpéci Vízirevü „Ökológiai meztéllábnyom” előadása. Az előadás azóta is tartó sikerén felbuzdulva a Vízirevü, a Reflex Környezetvédő Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség együttműködésében újabb darab készült: „A dzsungel könnye – avagy: többet ésszel, mint láncfűrésszel – tudományos-fantasztikus vásári konzekvencia egy levonásban”. Az első három hősbemutatóit az Éghajlatvédelmi Szövetség tagtelepülésein osztatlan siker övezete és reméljük, hogy az előadás Őriszentpéteren a Zöld Országos Találkozón sem okoz majd csalódást!

A környezeti szemléletformálás egyik nagyszerű módja, ha az adott témát vidám, könnyen emészthető formában tálaljuk a közönség számára. „A dzsungel könnye – avagy: többet ésszel, mint láncfűrésszel!” című színjáték humorral fűszerezve viszi közelebb a hallgatósághoz az erdőpusztítás, a klímaváltozás és a környezetvédelem témakörét. A Kajárpéci Vízirevü, a Reflex Környezetvédő Egyesület és az Éghajlatvédelmi Szövetség együttműködésében készült „tudományos-fantasztikus vásári konzekvencia” 2016 év elején a „Fair falvak – méltányosan helyben” projekt partnertelepülésein – Tényőn, Kajárpécen és Győrszemerén – került először bemutatásra.

A helyi önkormányzatok közreműködésével szervezett programok nemcsak kulturális eseményeknek tekinthetőek. Az ingyenes programok egyik fő célja a gondolatébresztés volt, hisz a végignevetett percek alatt a darab észrevétlenül is felvetett számos, a bolygónk jövőjét (múltját?) közvetlenül is befolyásoló kérdéskört. A rendezvény tehát, a szórakoztatáson túl – reményeink szerint – hozzájárult a helyi közösség környezettudatosságának elmélyítéséhez, s újabb „zöld” információk átadásához is. A Reflex Környezetvédő Egyesület alapötletét kidolgozó és megvalósító önkéntes kajárpéci színtársulat a téma nagyszerű közvetítője; egyszerű megoldásokkal, fergeteges szövegkörnyezettel irányítja a nézők figyelmét korunk égetővé vált környezeti problémáira.

„Egyszer van, hol nem van – mivel a mesém jelen időben történik – van egyszer egy bölcs emberiség, mely letérve a biztos pusztulásába vezető útról, elővette jobbik eszét, és megtanult harmóniában élni a természettel. Az evolúció során legendássá vált problémamegoldó képességét végre tényleg problémák megoldására kezdte el használni, problémák generálása helyett. Mivel a megoldandó problémák jelentős részét saját maga okozta, így lényegében önmagától kellett megvédeni a környezetét és saját magát. Ehhez kellet ám csak igazán nagy bölcsesség! Sokáig úgy is tűnt, hogy ekkora bölcsesség elérése messze meghaladja az emberiség képességeit, de a huszonnegyedik óra ötvenkilencedik percében, váratlanul mégiscsak az ész került felülre…” . Ezekkel a gondolatokkal veszi kezdetét az előadás, mely aztán – humoros köntösbe bújtatva – az esőerdőirtás és az olajpálma ültetvények jelentette környezeti és társadalmi problémáktól a klímaigazságosságig számos tényt, és megválaszolandó kérdést jár körbe.

Reméljük, hogy a darab nagyszerű színfoltja lesz az őriszentpéteri  Országos Találkozónak, ahol 2016. április 30-án szombaton 20:30 kerül bemutatásra. Az esemény a Reflex Környezetvédő Egyesület projektjének keretén belül, az Európai Unió támogatásával valósul meg. Az esemény nem tükrözi az EU hivatalos álláspontját.

Könnycseppek a dzsungelből – bemutató részlet