Nulla Hulladék?! Igen. Jövőkép, iránymutatás, amit követnünk kell ahhoz, hogy az élet fenntartható maradjon: csökkentenünk kell a keletkező hulladék mennyiségét. A hulladékprobléma mindannyiunk felelőssége, és mindenki számára adottak azok a módszerek, amelyek a valódi megoldásokhoz vezetnek. A november 2-4. között megrendezésre kerülő konferencia lehetőséget biztosít minden érdeklődő számára, hogy többet tudjon meg a hulladékproblémáról és működő jó gyakorlatokat ismerjen meg.

Mégis ki termeli a hulladékot, ki a felelős érte? Én magam, mi magunk. Így joggal várható el, hogy ne a hulladékkezelőkre terheljük át a feladatot, hanem magunk is aktívan foglalkozzunk vele. Az egyén és a közösség felelős magatartása nélkül a hulladék mennyisége folyamatosan növekedni fog. A megoldás pedig nem csupán a közismert szelektív gyűjtésben rejlik. Sőt. Bár elengedhetetlen az anyagában történő hasznosítás a mai, egyszer használatos fogyasztói kultúránkban, meglehetősen környezetterhelő is. A cél az, hogy eleve ne képződjön hulladék, mert akkor az újrahasznosításról sem kell gondoskodni.

A Nulla Hulladék nem utópia, hanem világszerte valóság. A koncepció egy újfajta szemlélet a hulladékgazdálkodásban, amely nem csupán kezeli, hanem csökkenteni kívánja a keletkezett hulladék mennyiségét megelőzéssel, valamint felelős nyersanyag- – és energiagazdálkodással. Már ma rengeteg olyan jó gyakorlattal találkozhatunk egyéni, közösségi, települési és vállalati szinten is, amelyek azt bizonyítják, a hulladékcsökkentés reális cél; és ehhez mindannyian hozzájárulhatunk. A november 2-4. között a Közép-európai Egyetemen (CEU) megrendezésre kerülő konferenciát a hulladékmegelőzéssel 20 éve foglalkozó Humusz Szövetség szervezi nemzetközi és hazai szakmai partnerek közreműködésével. A három nap alatt előadások, workshopok és üzemlátogatások formájában kerülhetnek a résztvevők közelebb a hulladékproblémához és megoldásaihoz. A szakmai támogatók között tudjuk a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségét (TÖOSZ), a Magyar Adományozói Fórumot és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet. A szervezésben közreműködik Alsónémedi Önkormányzata és CEU is.

Az első napon előadást tart a TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő, de képviseltetni fogja magát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és a témáért felelős Földművelésügyi Minisztérium is. A külföldi előadók között szerepel az európai nulla hulladékos hálózat, a Zero Waste Europe ügyvezetője, továbbá az érdeklődők a European Environmental Bureau tolmácsolásában is megismerhetik az uniós szintű megelőzési, hulladékcsökkentési aktualitásokat és trendeket. A napot egy működő jó gyakorlat fogja zárni, ahol megtudhatjuk, hogy az olasz hulladékkezelő vállalat, a Contarina S.p.A. hogyan tudta a szelektív gyűjtési arányt 85%-ra növelni.

A második napon a különböző szakterületek képviselőinek szervezett szekciók keretén belül az adott területre jellemző hulladékos aktualitásokról esik szó. Önkormányzati szakemberek, az üzleti szféra képviselői, környezeti nevelés iránt elhívatott pedagógusok, illetve egyetemi hallgatók és civil szervezetek is aktívan bekapcsolódhatnak a megoldások keresésébe, és tanulhatnak egymástól.

A konferencia záró programjaként, a harmadik napon, üzemlátogatásokon vehetnek részt az érdeklődők az Ökörtelek-völgyi Hulladékkezelőben, valamint a Dreher Sörgyárak Zrt. üzemében ismerhetünk meg élőben jó példákat a hulladékcsökkentésre és -hasznosításra.

A konferencia mindenki számára nyitott és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Részletes program és regisztráció: www.humusz.hu/nuhukonferencia