Örömmel osztjuk meg a 2015-ös Országos Találkozó adatait, amelyek magas résztvevői számot, a fiatal korcsoport nagy számban való megjelenését, és a zöld civil szektor megújulásának lehetőségét mutatják számunkra.

Nagy örömünkre, a találkozón megjelentek összlétszáma 509 fő volt, mely túllépte előzetes várakozásainkat. Az iskolai közösségi szolgálatos önkéntes segítőket leszámítva ez a szám 463, minden egyéb önkéntes segítőt leszámítva pedig 426. Ezekben a számokban viszont nincsenek benne a szombati Zöld Fesztivál program keretében lezajlott nyilvános programokon (a lakossági fórumon, valamint az előadásokon, bemutatókon, kiállításokon, szakmai vezetett kirándulásokon és a főtéri szabadtéri programokon) részt vett helyi és környékbeli lakosok, mivel ők regisztrációban nem vettek részt.

A résztvevők közül 313-an (iskolai közösségi szolgálat nélkül 267-en, minden egyéb segítőt leszámítva 234-en) nem vettek részt az elmúlt három év (2012-2014) országos találkozóinak egyikén sem, ami a nem elkötelezett OT járók nagyarányú résztvételét mutatja, hiszen összesen 196 résztvevőnk vett részt az előző három OT valamelyikén. Érdekességképpen jegyezzük meg, hogy mindösszesen 49 fő a jelenkori “kemény mag”, azaz aki 2012-től mindegyik OT-n részt vett, 82 fő, aki 2013-tól és 139, aki tavaly és idén is részt vett az Országos Találkozókon.

Az idei OT-n a korosztályi összetétel 1 és 79 év között oszlott meg, legjelentősebb a 20-30 év közöttiek száma volt, ezt a 30-asok, majd kevéssel lemaradva a 40 éves korosztály követte. A 18-30 év közöttiek száma elérte 138-at, a 18 év alattiaké pedig az 58-at, így a résztvevők több, mint harmadát a 30 év alatti fiatal korosztály tette ki.

A pénteki három nagy kiemelt szimpóziumon kb. 90-40-30 fő vett részt. Szombaton 15 szekcióülésen vehettek részt az érdeklődők a kora délutáni és esti órákban. A kiemelt szakmai plenárison kb. 130 fő vett részt.

A találkozón összesen 139 szervezet képviseltette magát, mely egyébként megegyezik az ideihez hasonló összlétszámú gödöllői, 2013-as Országos Találkozón részt vett szervezetek számával, és egy kicsit nagyobb, mint a tavalyi, valamennyivel kisebb összlétszámú találkozón részt vett szervezetek számával. Az idei Országos Találkozón szavazati jogot 76 fő vett fel, az újításként bevezetett on-line szavazásban, amikor is delegáltjainkat választottuk meg, 58-an szavaztak. Ezek a részvételi számok nagyságrendileg hasonlóan alakultak az elmúlt években is, némileg talán emelkedő tendenciát mutatnak.

A három nap alatt 83 önkéntes segítette a szervezők munkáját, amelyben nagy számban szerepeltek a Tokaji Gimnázium tanulói is.

A résztvettek több, mint tizede az utómunkálatok részeként elvégzett értékelésben is segített: az online értékelő kérdőívet 60 fő töltötte ki. Az értékelések szövegeit korábban közreadtuk ebben a cikkben, alapvetően a résztvevők nagyon pozitívan értékelték az OT-t, az újítások, a fiatalok részvétele és bevonása, valamint a helyszín és a szervezés nyerte el legjobban a közönség tetszését.

Bízunk benne, hogy a kedvező számok és a biztató tendenciák nem csökkennek, és jövőre, a 2016. április 29. és május 1. között Őriszentpéteren megtartandó Zöld OT iránt is hasonlóan nagy lesz az érdeklődés, magas lesz a fiatalok részvételi aránya, és bízunk abban is, hogy folytatódhat a nyitás a lakosság és az újító jellegű szakmai programok felé. Ehhez kívánunk jó munkát a szervező Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex számára.

A magunk részéről pedig ismét köszönjük az összes szervező, támogató, partner és önkéntes áldozatos munkáját, mivel ez az OT csak az ő aktív közreműködésükkel tudott ilyen jól sikerülni!

A statisztikát összeállította: Bozóki Viktória, Lukács Attila, Mádi-Papp Ágnes, Tóth Pál.