29. Zöld Civil Országos Találkozó

Budapest, 2019. május 31. – június 2.

A részletes programokért kattints a napok füleire!

 

PéntekSzombatVasárnap

2019. május 31. (péntek) részletes program

10:00-17:00 – Nyitott irodák – Szakmai rendezvények és szekciók a fővárosi szervezetek irodáiban.
(Szekció idősávok: 10:30 – 12:00, 13:00 – 14:30, 15:30 – 17:00)
18:00-22:00 – Közösségi program a HUMUSZ Szövetség irodájában és kertjében.


Szekció helyszínek:

 


A szekciók részletes leírása:

Greenpeace Magyarország (1143 Budapest, Zászlós utca 54.)

10:30 – 12:00
Fiatalok a klímavédelemben (szervező: Greenpeace Magyarország Egyesület)
Hogyan lett egy 16 éves klímavédő lány kiállásából egy nemzetközi mozgalom? Mi a viszonya ehhez a zöld civil szervezeteknek?

15:30 – 17:00
Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia Alapvetés (szervező: MKNE)
Az MKNE megújítja a környezeti nevelési stratégiát.Röviden bemutatjuk az elkészült fejezeteket és átbeszéljük, hogyan hasznosulhat legjobban a gyakorlatban.

15:30 – 17:00
Ökoturizmus (szervező: Nimfea Természetvédelmi Egyesület)
A fenntartható turizmus a környezeti terhek csökkentése mellett a helyi közösségek bevonásával megvalósuló, olyan helyi érdekeltségű turisztikai szolgáltatás, ami eszköz lehet vidékfejlesztési célokhoz éppúgy, mint a természetvédelemhez.

 


HUMUSZ (1111 Budapest, Saru u. 11.)

10:30-12:00
Tagok és támogatók: hogyan erősítsük a zöld civil szervezetek tagi bázisát (szervező: Tudatos Vásárlók Egyesülete)
Régóta szeretnénk erős tagságot építeni egyesületünk köré. Sok mindent kipróbáltunk és nagyon kiváncsiak lennénk a ti tapasztalotokra is.Mi az, ami jól működik a zöld civileknél? Mit kapnak a tagok? Miért csatlakoznak és maradnak egy civil szervezet mellett? Hol találjuk meg az ideális tagokat? Egyáltalán működő rendszer ez Magyarországon? Közös gondolkodás és ötletelés a tagságépítésről.

13:00 – 14:30
Mennyire tekinthetőek környezetbarát alternatívának a biológiailag lebomló műanyagok? (szervező: HUMUSZ)
A biológiai úton lebomló műanyagokból készült termékek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, azonban ezeket a körforgásos gazdaság rendszerében megfelelő helyen kell kezelni. A szekció keretében körbejárjuk az EU-s műanyag stratégia hazai megvalósításának lehetőségeit, kiemelten a betétdíjas rendszereek helyzetét.

15:30 – 17:00
Népesség-nemnövekedés (szervező: BOCS Alapítvány)
A fogamzásgátlás emberi jogának támogatása, mint a leghatékonyabb segélyezési forma, és a leghatásosabb klímavédelmi stratégia – a tudományos kutatások alapján.

 


Károli Gáspár Református Egyetem Ökogyülekezeti Műhely (1088 Budapest, Reviczky u. 4. [300 és 304-es termek])

13:00 – 14:30
Teremtésvédelem I. A környezetvédő zöld mozgalom és az egyházak egy közös ügyért. (Szervező: Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézet Ökogyülekezeti Műhelye)
Szinergiák a környezetvédő mozgalom és a hitélet metszetében, amivel mindannyian jól járunk, ember és természet egyaránt. 1. terem: Dr. Victor András előadása: ökológia vs. ökoteológia; 2. terem: Holnaphimnusz kiállítás játékokkal.

15:30 – 17:00
Teremtésvédelem II. A környezetvédő zöld mozgalom és az egyházak egy közös ügyért. (Szervező: Károli Gáspár Református Egyetem Egyház és Társadalom Kutatóintézet Ökogyülekezeti Műhelye)
Teremtésvédelem a mindennapokban. Isten volt az első dietetikus? – Bibliai ételkóstoló. Felelősségünk egészségünkért és élelmiszereink környezeti hatásaiért. Menőmenza játék.

 


MTVSZ (1091 Budapest, Üllői út 91/b. III. emelet)

13:00 – 14:30
Helyi védett területek (szevező: MTVSZ, MME)
A helyi védett területek magyarországi helyzete: kormányzati célok, tervek velük kapcsolatban, vidéki és fővárosi jó példák, gyakorlatok bemutatása, népszerűsítésük, a helyi kaposság bevonásának lehetőségei.

15:30 – 17:00
Tervezett elavulás (szervező: Fenntarthatóság Felé Egyesület, MTVSZ, Védegylet)
A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület november végén kezdte meg a tervezett elavulás elleni kampányát. Ennek keretében lesz kiállítás, utcai akciónap, iskolai program és kidolgozunk egy jogszabály javaslatot is a tervezett elavulás betiltására, megnehezítésére. Beszélgetés a kampány folytatásának és kiszélesítésének, az ebbe való bekapocsolódás lehetőségeiről, a jogszabály javaslat tartalmáról.

 


Ökotárs (1056 Budapest, Szerb utca 17–19. V. emelet)

13:00 – 14:30
Városi zöldfelületek (szervező: Ökotárs)
Az Ökotárs több mint egy évtizede támogat a helyi közösség bevonásával történő zöldfelület-fejlesztő civil kezdeményezéseket. Ennek népszerűsítését, a fák és az emberek kapcsolatának erősítését szolgálja Év Fája versenyünk is. Tapasztalatainkra alapozva arról beszélgetnénk a szekció résztvevőivel, hogy mitől lesz jó a közösségi tervezés, hogyan működik az emberek bevonása, és milyen következményekkel jár ennek elmulasztása – jó és rossz példákon keresztül. Emellett bemutatjuk LIFE TreeCheck nevű új projektünket, melyben cseh testvéralapítványunk partereiként veszünk részt, és amelynek célja a városi hősziget-hatás csökkentése a zöld infrastruktúra fejlesztésével és kiaknázásával.

13:00 – 14:30
Energia szekció (szervező: Energiaklub)

 


Védegylet

10:30 – 12:00 Helyszín: Védegylet (1137 Budapest, Pozsonyi út 14. II/9. az Autonómia Alapítvány irodájában)
A szabadkereskedelmi egyezményektől a szolidáris gazdaságig (szervező: MTVSZ, Védegylet, HAND)
Az elmúlt hónapokban újra támadásba lendültek a gazdasági globalizáció mögött álló erők. Az Európai Bizottság egy globális befektetési bírósági rendszert akar tető alá hozni, amely az országokat teljesen alávetné az óriáscégeknek. Ezen felül napirenden van az USA-val való kereskedelmi tárgyalások újraindítása (TTIPlite) és több haszonló “szabadkereskedelmi” egyezmény is. Hogyan állíthatjuk meg a multinacionális vállalatok további térhódítását? Miként vethetünk véget az óriáscégek büntetlenségének? Milyen helyi alternatíváink lehetnek a gazdasági globalizációval szemben? Szivárványgazdaság, szívesség bankok, helyi pénzek, szolidáris gazdaság.

13:00 – 14:30 Helyszín: Urban Food (1013 Budapest, Attila út 27.)
Agroökológia, élelmiszer-önrendelkezés (szervező: Védegylet)
Társadalmi mozgalomként az agroökológia a mezőgazdaság sokféleségéért, a társadalmi és környezeti igazságosságért, az élelmiszer-önrendelkezésért, a vidéki megélhetés javításáért küzd.

 


WWF Magyarország (1141 Budapest, Álmos vezér útja 69/A.)

10:30 – 12:00
Szelídvízország 2.0, avagy hogyan oldható a konkfliktus a mezőgazdaság és a felszíni vizek visszatartása között? (szervező: WWF)
A kerekasztal beszélgetés középpontjában a felszíni vizek visszatartása és amezőgazdaság közötti konlfiktus és annak megoldási lehetőségei állnak. Az agrárium jelenleg akadálya a belvizek, árvizek visszatartásának, miközben legnagyobb haszonélvezője is lehetne. Az idén indul meg a Közös Agrárpolitika nemzeti stretégia tervezése, a szekcióülésen ehhez is gyűjtünk véleményeket, javaslatokat.

13:00 – 14:30
Csarna-völgy és más örökerdők – a társadalmi érdekérvényesítés frontvonalain egy fenntarthatóbb erdőgazdálkodásért (szervező: WWF)
A folyamatos erdőkép, az örökerdők térnyerése mind természetvédelmi, mind klímavédelmi szempontból fontos, de ma még az állami erdőknek is csak elenyészően kis részén van jelen. A beszélgetés az elmúlt év nagyobb esettenulmányainak (erdőtörvény alkotmányossági panasz, Csarna-völgyi kampány) elemzésével indul és a jövő lehetséges érdekérvényesítési eszközei felé tart.

2019. június 1. (szombat) részletes program

Helyszín: FONÓ Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova u. 3.) Térkép

9:00-től érkezés, helyszíni regisztráció
10:00 – 12:00 Élünk vagy túlélünk – A fenntartható fejlődési célok sikere és kudarca (MTVSZ)
12:00 – 13:30 Ebédszünet
13:30 – 15:00 Formabontó természetvédelem – Új megközelítésű projektek a természeti értékekért (is) (WWF)
15:30 – 17:00 Fiatalok klímamozgalma: pánik, remény, vízió (Greenpeace)
17:30 – 18:30 Állásfoglalások megszavazása, zárás és staféta átadás
18:30 – 20:00 Vacsoraszünet
19:00 – 21:00 Táncház zenekarral
21:00 – 23:00 Véletlen Blues Band koncert és buli

2019. június 2. (vasárnap) részletes program

Az OT keretet ad az alábbi szabad programoknak is, amelyek tartalmát, propagálását és szervezését a zárójelben látható szervezetek szolgáltatják:

Szépségek hegyen-völgyön: A Remete-szurdoktól a Nagy-Szénásig (Magyar Természetjáró Szövetség)
A természetismereti vezetett túra a Budai Tájvédelmi Körzet legszebb szegletét mutatja be Nagykovácsi közelében: szurdok,sziklabordák, barlangok, karszt- és dolomit jelenségek, növényritkaságok. Túraöltözet előny! Közepesen nehéz 4-5 órás túra. Max. létszám 15 fő!

Egy nap – második városi ökobandázás (Mindenegyüttmegy Egyesület – Gyüttment Fesztivál)
Egész napos programsorozat a Dürer kertben: workshopok, előadások, kézművesek, kistermelők, gyerekprogramok, koncertek de. 10-től késő estig. A két évvel ezelőtti városi ökobandázást elevenítjük fel újra. Család- és gyerekbarát programok mellett bemutatkoznak hiteles vidéken élő kiköltözők, lesz szó közösségi vállalkozásról, fenntartható élelmiszer termelésről, a város-vidék kapcsolatáról, de a szakmai programok mellett lesz zene, tánc, bogrács főzés: egy mini Gyüttment Fesztivál.

Látogatás a Szemlő-hegyi Barlangban (TUTI Egyesület)
A Budai-hegységben mozgássérülteknek is részben járható, 300 m hosszan kiépített, képződményekben gazdag barlang megtekintése. Igény esetén olyan – szintén kiépített – részeket is megnézünk melyeket a normál túra altt nem lehet megnézni. Utcai ruhában járható. A benti hőmérséklet 10-11 fok. Megtekintjük még az interaktív barlangi kiállítást és a felszínen lévő szimbolikus barlangász és hegymászó emlékhelyeket. Jó idő esetén csodálatos panoráma Budapestre. Megközelítése a Kolosy térről a 29-es busszal. A belépőt mindenki maga váltja ki. Teljes árú jegy: 1950 Ft/ fő, Kedvezményes: 1550Ft/fő. Kedvezményes jegyvásárlásra jogosultak: nyugdíjas, gyerek, diák, pedagógus, aranyfokozatú TKME tagok, két-vagy többgyermekes családok esetén a kísérő felnőttek (max. 2 fő), A program időtartalma kb: 2-3 óra. Maximális létszám: 20 fő . Túravezető: Buzás Károly.

Zöld AKadályverseny a Rómain (Magyar Környezeti Nevelési Egyesület)
Környezetvédelemmel összefüggő feladatok akadálypálya formájában.

Teremtésvédelmi lelki túra (Csalán Egyesület)
“Legyek a szél, mely hordja a magot,
De szirmát ki nem bontja a virágnak,
S az emberek, mikor a mezőn járnak,
A virágban hadd gyönyörködjenek.”
/Reményik Sándor: Akarom/
Reményeink szerint ismét átélhetjük közösségben Istennel és egymással, hogy milyen nyitott szívvel úton lenni a teremtett világ étékeire figyelve. Éljük meg ezt a meghitt, szeretettel teli kapcsolatot a Föld élőlényeivel és lássunk rá a Földön betöltött központi szerepünkre úgy, ahogy az megteremtetett. Teremtésvédelmi útunk lelki megállói adnak teret ezen gondolatoknak.
Időtartam 3 óra. Tervezett indulás 8:00. Találkozó: Sziklatemplom.


 

További információk:

Főoldal

Regisztráció

Minden infó egy helyen

Kérdések-válaszok