Szervezők

Az esemény fő szervezője a SILVANUS Ökológiai Egyesület /SÖE/.

Az egyesület elsődleges célja a Kalotaszeg néprajzi tájegység, az Erdélyi Szigethegység és más földrajzi tájegységek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezetvédelem, a lakosság ökológiai nevelése, valamint a fiatalok kezdeményezéseinek és a civil szervezetek fejlődésének támogatása. Szándékuk továbbá a hazai (romániai) és külföldi (kiemelten a magyar) kormányzati és civil szervezetekkel, intézményekkel, csoportokkal történő együttműködés. Támogatják a hasonló célirányultságú szervezeteket. A SÖE legfőbb célja az egészséges környezetben élő egészséges ember, aki biztosítja a társadalom fenntartható fejlődését.

A 2018-os Országos Találkozó helyszíne Kalotaszentkirály-Zentelke. A csaknem 1200 lakosú település a község központja, melyhez Magyarókereke, Malomszeg, Kalotadámos és Jákótelke falvak tartoznak. A Kolozs megyében, (Kalotaszeg tájegység, Felszeg kistája) található gyönyörű természeti környezetben fekvő település a kalotaszegi hagyományok és néprajzi értékek „őrzője”. Kollégiummal rendelkező magyar nyelvű iskolája a szórványmagyarság szempontjából is fontos oktatási intézmény: 13 településről járnak ide tanulni a magyar anyanyelvű diákok.

A rendezvény különlegessége, hogy az első „határon túli „OT helyszín lesz.  Ez a tény az erdélyi partnerek mellett magyarországi társszervezők és partnerek bevonását is szükségessé teszi.