Zöld majális

Zöld Majális az Országos Találkozón

A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek XXVI. Országos Találkozójának résztvevői a szombat délelőtti Zöld Majálison is szeretnének bemutatkozni. Ez az alkalom lehetőséget ad arra, hogy a lakosság és az érdeklődő részvevők bepillantást kapjanak arról a sokszínű munkáról, amit a megjelenő civil szervezetek folytatnak. A bemutatkozó szervezetek Magyarországról, és határon túlról érkeznek, hogy részt vegyenek ezen a seregszemlén.

Azon kívül, hogy a látogatók megismerhetik a különféle tevékenységeiket, találkozhatnak munkatársainkkal és részt vehetnek programjaikon.

Várunk szeretettel Mindenkit!

Kicsiket és nagyokat, időseket és fiatalokat, hiszen mindenki választani tud az érdekes programok közül. Hogy milyen szervezetek jönnek, és milyen programok lesznek? Lássuk!

Elveszett Állatok Alapítvány

Az Elveszett Állatok Alapítvány arra törekszik, hogy olyan oktatási programot folytasson, mely alkalmas a 3-18 éves korosztály és a felnőttek számára arra, hogy teljeskörű ismeretanyagot nyújtson az állatokról, felelős állattartásról, állatgondozásról. Kiegészítő kiadványaink a pedagógusok és szülők számára is irányt mutatóak

Beretzk Péter Egyesület

A Beretzk Péter Természetvédelmi Klub bemutatkozása az OT-n ismeretterjesztő kiadványokkal és kézműves foglalkozásokkal.
A Dél-alföldi régióban röszkei székhelyű egyesületünket 1998-ban alapítottuk. Célunk: hazánk, elsősorban a Szegedi Kistérség, a Homokháti Kistérség természetközeli területeinek feltárása és helyi védelemre való előkészítése, értékeinek bemutatása aktív környezet és természetvédelmi tevékenység, amelynek segítségével megvalósulhat a természet egészének megőrzése. Tevékenységeink során hangsúlyt kap az ismeretterjesztés és a környezeti nevelés. Az egyesület tagjai tevékenységükkel törekszenek a fenntartható fejlődés megvalósítására, figyelmet fordítanak a helyi természeti és táji értékek megóvására. Segítjük a fiatal lakosok környezet iránti felelősségének alakítását, a természeti, a társadalmi környezetet tisztelő szokások és ismeretek erkölcsi és érzelmi megalapozását. Közösségi programokat szervezünk a természeti területeken, kézműves foglalkozásokat vezetünk.

Erdei Iskola Egyesület

Egyesületünk célja az erdei iskola pedagógiai módszer népszerűsítése, segítése. E módszer jelentős elemei a közösségfejlesztés, a tevékenységalapú, saját megismerésre épülő feladatok, játékok. A Zöld Majálison pedagógusok, szülők, családok, ezek közül próbálhatnak ki néhányat, melyek leírását is magukkal vihetik szóróanyagainkon.

Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Nimfea Természetvédelmi Egyesület a Magyarország egyik legnagyobb zöld civil szervezeteként számos témában bonyolított le programokat és jelentetett különböző témájú kiadványokat. A zöld Majálison standjukat két aktív madárvédelmi program bemutatására szentelik, itt szemléletformáló kiadványokkal és játékokkal várják a látogatókat. A standon az egyesület által kiadott egyéb kiadványok és ajándéktárgyak is megvásárolhatóak lesznek.

Giligán Egyesület

Giligán Egyesület egy fiatal, alig két éves egyesület amely máris számos témakörben bonyolít le programokat, ezek közül az egyesület fő célkitűzését jelentő gyümölcsészettel kapcsolatos anyagaikat hozzák el a Majálisra, amelyen a cél, hogy megismertessék a látogatókat az ősi magyar gyümölcsfajtákkal, illetve az egyesülethez kötődik egy szörpkészítő üzem amelynek a termékeit lehet kóstolni és megvásárolni.

Bese Egyesület

Bese Egyesület nagy hagyományokkal rendelkező egyesület, mely a hagyományőrzésben és régi gyümölcsfajták megmentésében vesz részt tevékenyen. A standon az egyesület bemutatkozásán túl régi gyümölcsfajták népszerűsítése, esetleg egyes fajták osztogatása a terv.

Magosfa Alapítvány

’Kicsik és nagyik’ foglalkozás – Generációk közötti tanulás a fenntarthatóságról Várunk Benneteket egy olyan foglalkozásra, ahol betekintést nyerhettek időseknek és gyerekeknek tartott programjaink hangulatába. A foglalkozásaink témája mindig a fenntarthatóság, a hagyományok és a természetismeret köréből kerül ki. Mit tanulhatunk a régi időkből, és mit mesél a jövő nemzedéke? Ez alkalommal megpróbálunk minél színesebb palettát mutatni a tevékenységünkből, és egyben részt is vehettek egy ’Kicsik és nagyik’ foglalkozáson a helyi hímző szakkör és a helyi gyerekek csapatával közösen.

Öko Önellátó Egyesület (Lendva)

Szervezeti bemutatkozás:• helyi kistermelők és szimpatizánsok közötti kapcsolathálózat kiépítése • Lendvay márkanév létrehozásaa helyi kistermelők termékeinek • Lendva község, -mint ökológiai gyöngyszem-, népszerűsítése • helyben termelt élelmiszer népszerűsítése • mezőgazdasági és élelmiszeripari szakismeretek átadása (gasztronómiai,termesztési, feldolgozási…) • generációk közötti szakadékokmérséklése, kapcsolatteremtés • gyarkorlati képzések • élelmiszer piac létrehozása a helyi termékek eladására

Fókusz Öko Klub (Marosvásárhely)

Marosvásárhelyi környezetvédelmi szervezet, főbb tevékenységi területek: klímaváltozás, fenntartható vidékfejlesztés, nevelés, vízgazdálkodás, ökoturizmus. A zöld majálison bemutatjuk közvetlen értékesítési programunkat amelynek segítségével támogatjuk azokat a nyárádmenti gazdákat akik tevékenységük révén fenntartják az ökológia szempontból értékes erdélyi tájat.

Celeritas (Gálfalva)

Gálfalvi vidékfejlesztési szervezet, tevékenységével a nyárádmenti lakosságot szeretné informálni a környezeti körülmények változásával járó kihívásokról és segíteni az alkalmazkodásban. A Fókusz Öko Központtal közösen működteti a kisadorjáni Környezetvédelmi Információs és Fejlesztési Központot, ahol különböző eseményeket, nevelési programokat és minta tevékenységeket szervez.

Energia és Környezet Alapítvány

Szalmabála építészeti bemutató az OT-n. Ahol találkozhatsz a szalmabála építészet legfontosabb technikai megoldásaival, bemutatjuk a hőszigetelési módszereket. Lesz szalmaház makett, sok érdekes infó, és kézzel is megtapasztalható élmény.

Nők a Balatonért Egyesület

Háziasszonyoknak: Vegyszermentes háztartás – környezetbarát tisztítószerek bemutatója, – tippek, tanácsok a felhasználáshoz, – kiadványok a környezetkímélő termékekről Gyerekeknek, családoknak: Balaton játszóház – „VIGYÁZZ RÁM” óriás társasjáték, – Balaton interaktív játéktér minden korosztálynak, Érdeklődőknek: vízvizsgálat – megtudhatja milyen a kútvíz minősége

Csemete Egyesület

Mindennapok természetvédelme – a CSEMETE természetvédelmi járőr programja kicsiknek és nagyoknak egyaránt szól, célja a megismerés, értékfeltárás és állapotmegőrzés. A standon az érdeklődők játékos feladatokon keresztül kapnak bepillantást a lehetséges cselekvési alternatívákba.

Észak-Magyarország Flórájáért és Faunájáért Alapítvány, Éghajlatvédelmi Szövetség

Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány és az Éghajlatvédelmi Szövetség klímaváltozást élményszerű és informatív formában bemutató interaktív kiállítása Rendezvényjurtánk egy 6 méter átmérőjű, fa szerkezetű, téliesített (speciálisan hőszigetelt) mongol jurta. Az energiatakarékos ledes belső világítást a tetőn elhelyezett napelem látja el árammal. A tudásátadást nemezből készített terepasztal, tájékoztató tablók, interaktív játékok, a Kárpát-medencében szükséges alkalmazkodási intézkedéseket bemutató terepasztal, esővízgyűjtő tartály, szelektív hulladékgyűjtő edények, infókártyák, infógrafikák és klímakatasztrófa kisfilmek segítik.

Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

A gyöngybaglyokat érintő természetvédelmi problémák megismerése, épületlakó állatfajok védelme, köpetelemzés, ládakészítés kicsiknek és nagyoknak a helyszínen. Bemutatjuk a fiatal természetvédők elhelyezkedési esélyeit növelő programjainkat.

SzÉL Egyesület

Pécsi és szokolyai partnerekkel együttműködve az egészséges életért bemutatott termékekkel jelenünk meg: medvehagymás és kendermagos ételeket kínálunk, valamint gyógyteákat és biomustot.

HUMUSZ Szövetség

Re-Kerék – Pörgess és meglátjuk, mekkora a hulladékos lábnyomod! Kimerült az elem – hova viszed? Költöztök – mi legyen a feleslegessé váló bútorokkal? Tejfölös doboz – biztos, hogy újrahasznosítható? Sokan szeretnénk minél hulladékszegényebb életet élni, de sokszor falakba ütközünk, ellentmondásos válaszokat kapunk. Ebben a játékban a leghétköznapibb és mégis „legkétségbeejtőbb” hulladékokkal nézünk szembe, hogy hova is tegyünk, hova adjuk tovább.

Silvanus Ökológiai Egyesület (Kalotaszentkirály)

Február 17-én 23 alapító tag részvételével Kalotaszentkirály-Zentelkén megalakult a SILVANUS ÖKOLÓGIAI EGYESÜLET-SÖE. Az egyesület elsődleges célja a Kalotaszeg néprajzi tájegység, az Erdélyi Szigethegység és más földrajzi tájegységek fenntartható fejlődésének támogatása, a környezetvédelem, a lakosság ökológiai nevelése, valamint a fiatalok kezdeményezéseinek és a civil szervezetek fejlődésének támogatása. Szándékunk a hazai és külföldi kormányzati és civil szervezetekkel, intézményekkel, csoportokkal történő együttműködés. Támogatjuk a hasonló célirányultságú szervezeteket. A SÖE legfőbb célja az egészséges környezetben élő egészséges ember, aki biztosítja a társadalom fenntartható fejlődését. Szerveződése és működése során a SÖE a kezdeményezés, a felelős beavatkozás és együttműködés, az önkéntesség, a barátság, a kölcsönös tisztelet és támogatás, az átláthatóság, a méltányosság, a versenyképesség, a felelősség, az elvszerűség és a törvényesség elveire alapoz. Fontosabb tevékenységek: – környezeti nevelés – a Föld Világnapja rendezvény – ökotábor – hulladékgyűjtés – fórumok, konferenciák szervezése – faültetés – turisztikai fejlesztés – sporttevékenységek szervezése, támogatása: síversenyek, labdarúgótornák

Ady Endre Kulturális Egyesület – AEKE (Kalotaszentkirály)

Az egyesület 1994. nov. 21-én alakult 26 alapítótaggal. Jelenleg 78 taggal működik, közöttük diákok, tanárok, mérnökök és munkásemberek. Az egyesület fontosabb célkitűzései: – kulturális tevékenységek szervezése és támogatása, kulturális, népművészeti témájú konferenciák, vetélkedők, előadások, táncoktatás és táncházak, néptánctáborok és néptánctalálkozók szervezése és támogatása; – a népi hagyományok, népművészet, népi kultúra életben tartása és népszerűsítése a fiatalok körében; – a népi kultúra fennmaradásával foglalkozó csoportok támogatása (Felszeg Gyöngye Néptánccsoport) – a falunkban működő könyvtárak állományának, felszereltségének bővítése; – tájház kialakítása Kalotaszentkirály-Zentelkén; – alkotótáborok szervezése; – különböző tanfolyamok szervezése (számítógép-kezelő, idegen nyelv); – nemzeti identitást megerősítő tevékenységek szervezése (megemlékezés a fontosabb történelmi eseményeinkről); – kapcsolatteremtés különböző alapítványokkal és szervezetekkel határainkon innen és túl – a helyi oktatási intézmények támogatása Az egyesület fontosabb tevékenysségei: – Felszeg Gyöngye néptánccsoport működtetése – Március 15 – megemlékezés – Ady-napok szervezése – Alkotótábor – A helyi Ady Endre Iskola támogatása – Táncoktatás, táncház, tánctábor – Községnapok szervezése

Kalotaszentkirályi Vendégfogadók Egyesülete (Kalotaszentkirály)

Kalotaszentkirályi Vendégfogadók Egyesülete A kalotaszentkirály-zentelki Vendégfogadók Egyesülete 2002 tavaszán alakult. Tagjai azok a személyek, akik vendégfogadással foglalkoznak, szám szerint 45 vendégfogadó. Az egyesület célja a faluturizmus népszerűsítése és fejlesztése, a hagyományok és a népi kultúra megőrzése, megismertetése, valamint bel- és külföldi hasonló szervezetekkel való együttműködés. Fontosabb tevékenységek: – Vendégfogadás – Szüreti bál szervezése – Csipkebogyó fesztivál szervezése – Turizmus fejlesztés

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Szabadtéri természetismereti játékok, totó, tilitoli, puzzle.

Magyar Természetvédők Szövetsége

Kiadványokkal és játékokkal készülünk  a közösségi energia,  természetvédelem, élelmiszerbiztonság és erőforrás-gazdálkodás témákban. Természetbarát asztali játszóházzal várunk kicsiket és nagyokat, emellett standunknál nyereménytotót tervezünk a környezettudatos életmóddal kapcsolatban. A játékok, kiadványok mellett kiállítással is igyekszünk színesíteni a Zöld Majálist. Mindenkit szeretettel várunk!

HUSUN

Hungarian Sustainable University Network – A Magyar Felsőoktatási Fenntarthatósági Hálózat egyetemi, környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek tapasztalatait osztja meg és sok izgalmas, fenntarthatósággal kapcsolatos interaktív játékkal készül minden korosztály számára. Várunk szeretettel!

Írottkő Naturparkért Egyesület

Az Írottkő Natúrpark a nyugati határszélen található, nevét a 882 m Írottkő hegycsúcsról kapta. A natúrpark védett természeti értékekben gazdag terület. 14 település mellett része Csepreg és a műemlékekben gazdag történelmi kisváros, Kőszeg. A natúrpark óvja és bemutatja a terület növény-és állatvilágát; aktív ökoturisztikai és kulturális rendezvényekkel, gasztronómiai különlegességekkel várja a látogatókat. Az Írottkő Natúrparkot működtető egyesület Kőszegen Tourinform irodát tart fenn.

Európalánta Közhasznú Egyesület

1. Mimó és Csipek Öko-Mesekuckó – interaktív bábos foglalkozás Környezetvédelem gyereknyelven? Mimó és Csipek, a két közismert mesehős ebben játszva segítenek. A szerethető, bumfordi mesefigurák igen jártassak a különböző zöld témákban: mindegyiknek van egy felelőse, aki interaktívan bábbal és mesével várja az óvodás és kisiskolás gyerekeket. A foglalkozás után a témához kapcsolódó kézműves foglalkozással zárjuk a programot. Gyertek el, játsszunk és alkossunk együtt Kupacs sünivel, Cserke rókával és a többiekkel az Öko-kalandok Játszóházban!
2. Öko-Kalandok Játszóház állomásokkal

TUTI Egyesület

Egyesületünk (TUTI) 1994 óta rendszeresen működik. Közhasznúak vagyunk. Alaptevékenységünk a természetjárás, de foglalkozunk oktatással és rendezvényszervezéssel is. Rendszeresen vezetünk gyalogos, kerékpáros túrákat (EV-11) tagjainknak és az érdeklődőknek. www.tutiklub.hu

Természet Szíve Egyesület

I.Az egyesület profilja: – Természet- és környezetvédelem, ökológiai nevelés, az öko- és agrárturizmus fejlesztése, lelki, mentális, erkölcsi és fizikai egészségmegőrzés
II. Célkitűzései: – Konferenciák, előadások szervezése környezetvédelemmel, állat és növényvilág védelmével kapcsolatosan – A környezethez való felelősségteljes hozzáállásra való nevelés
– Kirándulásokkal, túrákkal egybekötött gyógynövény, gombafajták és erdei gyümölcsök gyűjtése, megismertetése
– Hátrányos helyzetűek, fogyatékkal élők, munkanélküliek, fiatalok vagy vidéken élők segítése, támogatása
– Háztáji állatok tenyésztése megtekintés és megvásárlás céljából
– Veszélyeztetett vadállatok védelme, szaporítása, újratelepítése
– Élelmezésük biztosítása
– Pályázatok írása céljaink elérése érdekében
– Vitaestek szervezése kulturális, társadalmi és vallásos témákkal.
– Partnerség kialakítása és fenntartása bel-és külföldi hasonló profilú egyesületekkel
– Kirándulások , gyalogtúrák szervezése az ország állat-és növény- világának megismeréséért
– Táborok szervezése hátrányos helyzetű gyerekek részére
– Tematikus parkok kiépítése

Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért

Sátrainknál várjuk mindazokat, akiket érdekel bolygónk jövője! A látogatók megismerkedhetnek a természeti, társadalmi és gazdasági értékeinkkel, az előttünk álló globális kihívásokkal. A helyi értékeket bemutató ismeretterjesztő anyagok mellett a kicsiket és nagyokat játszóház várja, tele természetes anyagokból készült játékkal. A játékos kedvű felnőttek és gyermekek játszhatnak az ügyességi és társasjátékokkal, totózhatnak, kézműveskedhetnek. A program minden korosztálynak szól.

Herman Ottó Intézet

Szakmai kiadványokkal és Herman Ottó munkásságának főbb momentumait felvonultató játékokkal szeretnénk színesíteni a Zöld Majális programját. A Herman Ottó tanösvény , az utolsó magyar polihisztor életpályáját, tudományos kalandozásainak egy-egy állomását jeleníti meg, a gyerekek nyelvére és tevékenységi stílusára lefordítva interaktív tanulási elemek felhasználásával.
E mellet szakmai partnerünkként bemutatkozik a Magyar Natúrparkok Szövetsége és a Zöldutak Módszertani Egyesület is.

Szent Márton Út Egyesület

VIA SANCTI MARTINI – SZENT MÁRTON EURÓPAI KULTURÁLIS ÚTVONAL

Szent Márton a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje, legalább tízezer templomot szenteltek tiszteletére. 316-ban Savariában, a mai Szombathelyen született, a galliai Tours püspöke lett, ott is van eltemetve. Élettörténetének leismertebb eseménye az, amikor katonaként Amiens város kapujánál megosztotta köpenyét egy koldussal. E tettével az irgalmas emberek példaképévé vált. Nem sokkal később a katonaságot elhagyva szerzetesnek állt. Sokak szerint a szolidaritás és az erőszakmentesség az, amelyre a mai Európának is szüksége lenne. A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal első sorban azokat a teleüléseket köti össze, ahol Márton az élete során megfordult vagy ahol a tisztelete különösen élénk. A Szombathelytől Szlovénián és Észak-Olaszországon át Tours felé vezető főútvonal megegyezik azzal az útiránnyal is, amelyet Márton is követett, amikor Pannóniából Galliába utazott. A főútvonal a hozzá kapcsolódó kiegészítő és regionális útvonalak révén egy egyre bővülő európai úthálózatot alkot. Az útnak kettős célja van: – bemutatni Mártont, a „nagy európai személyiséget” valamint a hozzá kapcsolódó történeti, kulturális és egyházi értékeket. – felhívni a figyelmet a felelős polgári magatartásra. Felelősek vagyunk embertársainkért, felelősek vagyunk környezetünkért.

Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztálya

Mentsd a bringádat! Regisztráld kerékpárodat a BIKESAFE országos kerékpár regisztrációs adatbázisba. Az adatbázist rendőrségi
Alapítvány működteti, amit a Rendőrség igényeinek megfelelően fejlesztettek és alakítottak ki, országos hozzáférést biztosítva minden
rendőri egység számára. Érdeklődőknek a helyszínen regisztráljuk a kerékpárjukat.

STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Különféle játékokkal tudsz játszani nálunk:
– malomjáték
– Ki nevet a végén? játék
– kétféle célba dobó
– amőba
Mindegyik újrahasznosított anyagból készült.

Erdélyi Kárpát Egyesület

Az Erdélyi Kárpát Egyesület 1891-ben alakult meg Kolozsváron. Létezése során sokirányú tevékenységet fejtett ki, amely felölelte Erdély természeti szépségeinek és kincseinek felkutatását, bemutatását, hasznosítását, az osztályok közösségeinek összekovácsolását és turista szellemben való nevelését. A XIX. század végére Erdély legtöbb vármegyéjében alakult EKE osztály. Székelyudvarhelyen 1894-ben alakult meg az Udvarhely megyei osztály, Ugron János elnökletével. Ennek a 103 éves egyesületnek vagyunk a jogutódjai.

Az idők folyamán olyan nagy neveket említhetünk az EKE szellemiségének kialakításában, mint például Hankó Vilmos, Czárán Gyula, Cholnoky Jenő, Balogh Ernő, Tavaszy Sándor, Bányai János vagy Páter Béla.

Nem túlzás, hogy az EKE és folyóiratának, az Erdélyi Gyopárnak sokoldalú tevékenysége áthatotta az egész erdélyi természetszerető és olvasó társadalmat alakulásától napjainkig.

Egyesület a Zöld majálison mutatkozik be.

Zetelaki Közbirtokosság

A Zetelaki Közbirtokosság, a Nagyküküllő folyó völgyének felső részén, székelyudvarhelytől 10 km-re, Zetelaka községhez közigazgatásilag hozzátartozó Deság, Zeteváralja, Ivó, Küküllőmező és Sikaszó települések területén helyezkedik el.
A közbirtokosság jogilag 1886-ben alakult és működött egészen a második világháborút követő 1949-es államosításig. A rendszerváltást követően 2000-ben újraalakult, 8.515 hektár erdős területen és 1.875 hektár legelőn gazdálkodik.

„Kulturno društvo Kerestur” Közművelődési Egyesület Murakeresztúr 

Egyesületünk 1991-ben alakult.Az egyesület a MÉDIA mellett
– közművelődési feladatok, oktatási, kulturális és tömegsport rendezvények
– horvát kultúra ápolása
– népi értékek
– gazdaságfejlesztési és turisztikai célok sikeres részvételében
– a település és a térség kulturális örökségének, hagyományainak (magyar és horvát), épített és természeti környezetének ápolása és megőrzésében vesz részt.
A Zöld Majálison bemutatkozunk és kóstolóval várjuk a résztvevőket.

DEHÖK

Bizottságunk – 2009-es alapítását követően – fokozatosan kezdte bevonni az egyetemi hallgatókat a környezettudatossághoz és környezetvédelemhez kapcsolódó tevékenységekbe. Ennek során számos rendszeresen megrendezett eseményt indított útjára, emellett folyamatosan jelentkezik olyan programokkal és eseményekkel is, amely az éppen aktuális környezetvédelmi témákat, és szükséges teendőket ölelik fel. Célunk egy olyan egyetemi közösség építése, akinek határozott célja a mindennapokban környezettudatos módon tenni saját környezeti állapotának javítása érdekében, valamint a kialakult szemléletmódot hallgató- és munkatársai körében is ösztönzi, terjeszti.  A Bizottság 2013-ban nagy átalakulásokon esett át, a korábbi évek során szerzett tapasztalatokra alapozva új struktúrában kezdtünk el tevékenykedni. Létrejött a Zöld Egyetem Program, melynek azt a célját tűztük ki, hogy az Egyetem hallgatóinak, dolgozóinak figyelmét felhívjuk a környezettudatos életre és annak fontosságára. A Programon belül, hat projektet különítettünk el.

  • Természetes Egyetem Program
  • Fenntartható Egyetem Program
  • Kerékpáros Egyetem Program
  • DE Hallgatói Közösségi Kert Program
  • ZÖLD PONT Iroda és Közösségi Tér
  • Zöld Kommunikáció