Zöld OT 2022 – Programok

Idén a Tisza menti Csongrádon rendezzük meg a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 31. Országos Találkozóját 2022. június 24-26. között. A három napos elvonuláson zöld érzelmű fiatalok és lélekben fiatalok a mindennapi rutinból kiszakadva tudnak találkozni. Nem csupán szakmai beszélgetésekről van tehát szó: baráti, közösségi együttlétről, ismerkedésről és a helyi táj, valamint a kultúra felfedezéséről is.

Az előzetes regisztráció lezárult, már csak a helyszínen fogadunk regisztrációt. Ebben az esetben szállást, étkezést nem tudunk biztosítani, és a létszámlimites programokon való részvételt sem tudjuk garantálni.

RÖVID PROGRAM

2022. június 24., péntek

10:00-tól  Regisztráció
10:00-14:00 Szakmai, kulturális és szabadidős előprogramok
12:00-14:00 Ebéd
14:00-14:30  Megnyitó – a 31. Zöld Civil OT ünnepélyes megnyitója
14:30-15:45 Plenáris ülés I. – Trendek és kilátások: esélylatolgatás a hazai környezet- és klímavédelem következő 4 évéről
16:00-17:15 Plenáris ülés II. – Hogyan segíti az ismertség a zöld ügyet?
16:00-18:00 Szabadidős programok
17:15-17:30 Rácz András környezetügyi államtitkár plenáris felszólalása
17:45-19:15 Szekcióülések I.
(9 kistermi szekció párhuzamosan)
18:30-20:30 Vacsora
20:30-21:30 Litkai Gergely Stand-up estje
21:30-01:00 Buli – DJ Savages és DJ Suefo

 

2022. június 25., szombat

6:00-8:00  Erdőfürdőzés az aranyszigeti holtágnál
8:00-10:00 Reggeli
9:00-12:00 Élményprogramok / kapacitásfejlesztő képzések
9:00-10:30 Szekcióülések II.
(7 kistermi szekció párhuzamosan)
10:45-12:15 Szekcióülések III.
(7 kistermi szekció párhuzamosan)
12:00-14:00 Ebéd
13:00-15:30 Élményprogramok / kapacitásfejlesztő képzések
14:00-15:15 Plenáris ülés III. – Klímaalkalmazkodás a Tisza mentén: a vízvisszatartás és fenntartható tájhasználat lehetőségei
14:00-18:00 Küldöttek választása
15:30-17:00 Szekcióülések IV.
(5 kistermi szekció párhuzamosan)
17:15-18:30 Plenáris ülés IV. – Élményplenáris, beszélgetés élő könyvekkel
18:30-20:30 Vacsora
20:00-22:30 Koncertek:
The Trousers (indie-garage rock, rock n roll)
Sezlony (alternatív rock)
22:30-01:00 Buli –  DJ Savages 

 

2022. június 26., vasárnap

8:00-10:00 Reggeli
9:00-11:00 Záró plenáris ülés, közgyűlés
9:00-10:00 SZMSZ módosítás vitája és szavazás
10:00-11:00 Plenáris beszélgetés arról, hogyan tud a zöld mozgalom hangosabban jelen lenni
6:30-13:00 Szakmai, kulturális és szabadidős utóprogramok


RÉSZLETES PROGRAM

(Néhány élményprogram, illetve kapacitásfejlesztő tréning hozzájárulási díjjal látogatható.)

PÉNTEK 06.24.

 

10:00 – 14:00 Szakmai, kulturális és szabadidős programok

Madármegfigyelés a Csaj-tónál (létszámlimit)

Nagy Tamás, MME Csongrád megyei Csoport

Tajti László, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Tiszamenti Tájegység tájegységvezetője

Szikes tóból halastó. Halastóból szikes tó? A Kárpát-medence legnagyobb gulipántelepének története és megtekintése a Csaj-tavon sok más madárral együtt.

Gyalogtúra Csongrádon (létszámlimit)

Túravezető: Deák József, Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete

Séta a Tisza-fahídon át a hullámtéri erdőben, a bal parti Tisza-gáton az árvízi emlékoszlophoz.

Vegyi anyagok körülöttünk

Perneczky László, Magyar Természetvédők Szövetsége

Az érdeklődők megismerkedhetnek a minket körülvevő tárgyak titkaival. A program a rendezvény alatt végig látogatható.

 

12:00-14:00 Ebéd

 

14:00-14:30 Megnyitó – a 31. Zöld Civil OT ünnepélyes megnyitója

 

14:30-15:45 Plenáris ülés I. (sajtónyilvános)

Trendek és kilátások – esélylatolgatás a hazai környezet- és klímavédelem következő 4 évéről

A környezet- és klímavédelem sokszereplős témakör, amelyben a mindenkori kormányok és gazdasági szereplők döntései, valamint a közvélemény alakulása egyaránt meghatározó fontosságú. A 2022 áprilisi országgyűlési választásokat követően szakpolitikai, pénzügyi és üzleti szakértőkkel beszélgetünk a most látható irányokról, lehetőségekről és problémákról.

 

16:00-17:15 Plenáris ülés II. (sajtónyilvános)

Hogyan segíti az ismertség a zöld ügyet?

Beszélgetes zöld ügyek iránt elkötelezett ismert emberekkel, akik megosztják motivációikat, a mögöttük álló utat, kételyeiket és a jövőre vonatkozó meglátásaikat. Hogyan használják az ismertségüket egy jobb jövő megteremtéséhez? Hogyan érik el az embereket, hogyan ráznak fel tömegeket? Többek között ezekről is beszélgetünk Litkai Gergely humoristával és Réti Adrienn színésznővel.


16:00-18:00 Szabadidős programok

Meditáció (buddhista gyakorlatok)

Lukács Attila

A buddhista meditációk a nyugalom, figyelem, szerető kedvesség és belátás felé vezető úton segíthetnek saját magunk és embertársaink környezeti helyzetének, világképének, szükségleteinek felfedezésében, megértésében, elfogadásában és formálásában is. A programon való részvételhez nem szükséges előzetes tapasztalat, és nem kell majd lótusz ülésben ülni sem. A program 1 órás (16:00-17:00).

Méz-ízbogozó

Szabadkai Andrea, Kislépték Egyesület

Különböző féle mézekben levő íz, illat és aromák felismerése játékos formában, pl. aromakörrel. Élménytematika kóstoló programokhoz. https://kisleptek.hu/hirek/mez-izbogozo-program-eredmenyek/

17:15-17:30 Rácz András környezetügyi államtitkár plenáris felszólalása


17:45-19:15 Szekcióülések I.

A Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesületének bemutatása, Csongrád természeti értékei

Deák József, Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete

Azúr az új zöld: a fogamzásgátlást nélkülözők segítése a tudományos megoldás az ökoválságra

Simonyi Gyula István, BOCS Civilizációtervezés Alapítvány

47 év zöld tapasztalatát, döbbenetes adatokat és tudományos összefüggéseket hallhatsz az Azúr az új zöld szekcióban, s legfőképpen jó híreket és remek kilátásokat. A globális válság megoldása gyors, olcsó, mindenkinek jó, csak egy kis jószívűség, tabutörő bátorság és tudásszomj kell hozzá.

Eleged van az ökoválság folyamatos, kilátástalan súlyosbodásából, a világszerte állandóan vereségeket szenvedő zöldködésekből? Akkor utasítsd vissza az (ön)ámítást. Ha azt hiszed, hogy van fogalmad a túlnépesedésről, nagyot tévedsz. Ha védeni akarod a természetet, környezetet, klímát, akkor először is a tabukat és téveszméket félresöpörve tanulj bele a népesedés témájába.

Az azúr szín, a kék és zöld együtt, holisztikusan jelképezi az új zöld generációt, amely a messze leghatékonyabb megoldásra, a fogamzásgátlást nélkülöző százmilliók segítésére fókuszál. https://bocs.eu/azur-az-uj-zold/

Merre tovább erdei óvoda, erdei iskola?

Lendvai Mária, Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ)

A szekción belül ismertetésre kerül a szolgáltatók minősítésének folyamata. A  résztvevők választ kaphatnak a minősítést jelenleg akadályozó körülmények okaira és a folytatás lehetőségeire. Az ismertető előadást követően lehetőség lesz a témában interaktív beszélgetésre.

Tiszta vizet a poharainkba! – A Víz Koalíció bemutatkozása

Homoki Andrea, Víz Koalíció

Vizes gondjaink c. kiállítás és beszélgetés a Víz Koalíció tagjaival a minőségi és fenntartható vízszolgáltatás feltételeiről, mindennapjaink tapasztalatairől, a vízszolgáltatók helyzetéről és az országos petíciónkról, amely itt található: https://szabad.ahang.hu/p/tisztavizet

Ember-vadvilág konfliktusok, részvételi módszerek

Patkó László, WWF Magyarország

Az ember és a vadvilág közötti kölcsönhatások mindennaposak és elkerülhetetlenek, a konfliktusok rendszeresek. De valóban az ember és a vadfajok érdekei ütköznek, vagy ember-ember konfliktusokról beszélhetünk? Az előadás során és az azt követő beszélgetésben arról lesz szó, hogy hogyan tekintsünk a konfliktusokban szereplő érdekcsoportokra, milyen általános szabályok érvényesek az ember-vadvilág interakciókra, illetve milyen gyakorlati tanácsokat érdemes megfontolni, ha az ember különböző csoportokkal dolgozik együtt természetvédelmi munkája során. EuroLargeCarnivores LIFE és SWIPE LIFE projektek tapasztalatainak bemutatása. Előadás kb. 1 óra, kötetlen beszélgetés kb. 1 óra.

Közösségfejlesztés és hosszú távú magatartásváltozás az ÖkoKörökkel

Andacs Noémi, Tudatos Vásárlók Egyesülete

Bemutatjuk a Tudatos Vásárlók Egyesülete ÖkoKör programját, és keressük a kapcsolódási lehetőségeket veletek. Az ÖkoKör kislétszámú önképző, tanuló csoport, amely segíti a résztvevőket, hogy konkrét háztartászöldítő rutinokat alakítsanak ki, amellyel egészségesebb és klímabarátabb lesz az étkezésük és a takarítási szokásaik. Az ÖkoKör program erőssége, hogy a résztvevőknél hosszú távú magatartásváltozást ér el. Emellett nagyon fontos szerepe van a helyi, kisközösségek erősítésében. Az ÖkoKör programról, eredményekről itt olvashatsz https://tudatosvasarlo.hu/tema/okokorok/

Növényvédőszer-használat csökkentése és a biodiverzitás célok

Simon Gergely, Greenpeace Magyarország és Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetsége

Indokolja-e a háborús helyzet a környezetvédelmi célok visszavágását a mezőgazdaságban? Valós-e a glifozát tilalma? Miként támadják most a biodiverzitás stratégiában lévő 50%-os peszticidcsökkenést?

Zöld infrastruktúra fejlesztés elméletben és gyakorlatban

Dr. Nagy Gabriella Mária

Az elmúlt években az Észak-Magyarországi zöld infrastruktúra továbbfejlesztési lehetőségeit vizsgáltuk, oly módon, hogy összefüggő ökológiai folyosórendszer kialakítását tudjuk javasolni a Kárpátok országai számára, a térségre készített akció terven keresztül, mely konkrét javaslatokat fogalmaz meg, arról, hogy hogyan lehet kisléptékű beavatkozásokkal az utak menti zöldfelületet alkalmassá tenni a vadállatok vonulására. Jelenleg Nógrád Megyére készítünk akció tervet, mely a 2-es főút által okozott természetkárosítására és ezen helyzet javítására fókuszál, továbbá a mezőgazdasági területek fásításának lehetőségeit és ennek az országos ökológiai folyosórendszerhez biztosított hozzájárulását vizsgáljuk.

„Zöld pénzügyek – zöld impact – zöld brandek”, avagy a felelős, fenntartható pénzpiaci működés megközelítései és utánkövetése, mérése

MagNet Bank

A panelbeszélgetés keretében vendégeinkkel körbejárjuk, hogy milyen is lehet a pénzügyi szektor „zöldítése” ideális esetben, ehhez képest hol tart most a magyar bankszektor „ESG” átmenete, vagyis hogyan tudnak felelősen a bankok hozzájárulni a környezeti, társadalmi és gazdasági/döntéshozói/működési fenntarthatósághoz, mindezt hogyan segíti vagy írja elő az EU-s taxonómia alapján az MNB ma Magyarországon. Kitérünk arra, hogy hogyan kerül bele egy ilyen folyamatba egy civil szervezet, ill. mik a tapasztalatai erről egy értékorientált magyar banknak a hatásmérés bevezetésével, továbbá hogy egy „zöld minősítést” adó nemzetközi szervezet hogyan tud hozzájárulni ehhez a folyamathoz. Interaktív beszélgetés keretében kíváncsiak vagyunk, hogy zöld civil szervezetek hogyan látják ebben szerepüket, helyüket, érintettségüket.

18:30-20:30 Vacsora

20:30-21:30 Litkai Gergely Stand-up estje

21.30-01:00 Buli DJ Savages és DJ Suefo

 

SZOMBAT 06.25.

6:00-8:00 Erdőfürdőzés az aranyszigeti holtágnál (létszámlimit)

Kolibri Műhely

Ébredj az erdő hangjaival, hagyd, hogy elsodorjon magával a Tisza! Mindfulness és töltekezés, hogy bírd az OT-t és ha marad, még haza is vihetsz belőle!

8:00-10:00 Reggeli

 

9:00-12:00 Élményprogramok / kapacitásfejlesztő képzések

KÉPZÉS: stresszkezelés, kiégés megelőzése (létszámlimit)

Tamás Lilla diplomás szupervizor, coach, tréner képzése

Hozzájárulási díj a képzés látogatásához: 2000 Ft/fő

„Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami, ami fontosabb az életnél. De micsoda?” (Antoine de Saint-Exupéry)
Tarts velünk, ha túl sokat rágódsz a múlton és folyamatosan aggódsz a jövő miatt, és egy támogató, elfogadó, aktív és kreatív, bizalommal teli légkörben szeretnéd megtenni az első lépéseket a változáshoz!
A program tematikája:
– stressz az életünkben: alapismeretek, egyéni mintázatok
– a burnout korai tüneteinek felismerése és védekezés módjai
– mindfulness alapgyakorlatok elsajátítása: hogyan legyél jelen az életedben?
– saját egyensúlyi célok meghatározása
– a célok elérésének módszerei lépésről lépésre
A csoport célja, hogy irányt mutasson és hasznos, azonnal használható módszereket adjon a mindennapi stressz negatív hatásainak csökkentéséhez.

KÉPZÉS: Fotózás és aktivizmus (létszámlimit)

Közélet Iskolája

Hozzájárulási díj a képzés látogatásához: 2000 Ft/fő

Egy fénykép nem váltja meg a világot, de cselekvésre bírhat másokat. Képzésünkön a fotózás alapjai mellett arról is szó lesz, hogy egy jól megválasztott fotó miként teheti hatásosabbá az ügyed vagy csoportod kommunikációját, hogy érhetsz el magad is változást.

A képzésre hozz magaddal egy digitális képek készítésére alkalmas eszközt (mobil is megfelel). A Közélet Iskolája műhelyét Csoszó Gabriella, fotós, aktivista, művésztanár tartja.

Kalandterápiás módszer a környezeti nevelésben – terepi program (létszámlimit)

Kolibri Műhely

Kalandterápiás (tapasztalati tanulás és élménypedagógia) és környezeti nevelés módszertani oktatás a természetben

Káva Kulturális Műhely Vakfolt c.  környezeti nevelési, résztvevő színházi előadása (létszámlimit)

Az előadás a Káva és a WWF Magyarország szakmai együttműködésében jött létre középiskolai diákokra tervezve. Éld át most a komplex színházi nevelési módszert tesközelből.

Az előadás témájáról: Mindannyiunknak vannak természetes vakfoltjai. Agyunk hozzászokott ehhez, és anélkül korrigálja egy egész képpé amit látunk, hogy észrevennénk ezt a kis trükköt. Így vagyunk az élet számos problémájával is, amelyekkel már kellő ideje együtt élünk. Természeti környezetünk változásai bármennyire is felgyorsultak – hétköznapi kihívásaink sorjázásához képest – lassú folyamatokként éljük meg őket. Azt a magától értetődő hátteret jelentik nekünk, melyet szinte észre sem veszünk. Előadásunk 50 évet sűrít másfél órába, hogy e változások drámaisága és a drámaiságban a döntés pillanata, így a jelenkor felelőssége is láthatóvá váljon. A történet egy különleges növény túlhasználása során bekövetkező változásokat, érdekellentéteket, erkölcsi döntéseket mutatja és vitatja meg a résztvevőkkel, állasfoglalásra késztetve őket, szerepben és azon kívül is. Színházi játékunkban azokat a dilemmákat vizsgáljuk, melyek az ember és a természet együttéléséből adódnak, döntéseink rövid, közép- és hosszú távú következményeit mérlegeljük a résztvevőkkel együtt. Részleteket itt tudsz olvasni: https://kavaszinhaz.hu/vakfolt/

Társasjáték és környezetvédelem

Németh Eszter, Magyar Természetvédők Szövetsége

Bemutatónkon nemcsak játszunk a különféle környezet- és/vagy természetvédelmi játékokkal, hanem tanulunk – egymástól – is. Mi viszünk játékokat, hozhattok Ti is!

Meditáció (buddhista gyakorlatok)

Lukács Attila

A buddhista meditációk a nyugalom, figyelem, szerető kedvesség és belátás felé vezető úton segíthetnek saját magunk és embertársaink környezeti helyzetének, világképének, szükségleteinek felfedezésében, megértésében, elfogadásában és formálásában is. A programon való részvételhez nem szükséges előzetes tapasztalat, és nem kell majd lótusz ülésben ülni sem. A program 1 órás (09:00-10:00)

Csongrád város természeti értékeinek bemutatása séta keretében (létszámlimit)

Törökné Török Ildikó

90 perces vezetett séta Csongrádon.

Hulladék és ökojátszótér

Vajtáné Boros Éva, Erdei iskola Egyesület

A programon résztvevők olyan játékokkal ismerkedhetnek meg, mely mindenki számára ingyen elérhetők. Általuk ökotudatosságunk, fenntarthatósági ismereteink, illetve együttműködésünk fejlődhet. Várunk mindenkit, aki szeret jókat nevetni, játszva tanulni.

9:00-10:30 Szekcióülések II.

Közös identitásunk a Tisza – Veszélyek és esélyek forrástól a torkolatig I.

Deák József, Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete és Egri Sándor, Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

Előadások:

Barát József alpolgármester, Nagykörű: A gyümölcsészet kultúrája. Virágzástól befőzésig a Tisza mentén

Tálas László, a Tiszakürti Arborétum volt vezetője: A Tisza virágzása jelkép és valóság

Koszó László: Veszélyek és esélyek a Tatár-hágótól Szegedig

N. Orbán István közgazdász-tanár: Miért halt el? A Tisza Vízgyűjtő Programrégió Önkormányzati Társulás 2000-2017. Tapasztalatok, tanulságok

Balaton

Dr. Hajósy Adrienne, Nők a Balatonért Egyesület

A szekció a 2020. évi OT-n tartott konferencia (http://www.kornyezetvedok.hu/ot2020/) folytatása. Bemutatjuk az elmúlt két év történéseit, az építkezéseket, a beruházók további teveit, és azt, hogy mit tettek a civilek a Balaton védelmében. Beszámolunk a kudarcokról és a sikerekről.

Melyek hazánk természetvédelmi szempontból legértékesebb erdei, és hol találjuk meg ezeket?

Gálhidy László, WWF Magyarország

A WWF Magyarország elemzésekkel és a terepen is igyekszik utánajárni a kérdésnek; fotók segítségével (is) bepillantást nyújtva az első eredményekbe.

Több Zöld Várost Európának

Sirkó Zoltán, Magyar Díszkerteszek Szakmaközi Szervezete

‘More Green Cities for Europe’ (Több Zöld Várost Európának) egy olyan fórum, amely a közterületek zöldítését szeretné előmozdítani, innovatív ötletekkel, tudományos kutatáson alapuló információval és szakértelemmel. Tevékenysége a következő témaköröket érinti: egészség, klíma, gazdaság, biodiverzitás, és társadalmi kohézió.

Fenntarthatóság erősítése az élelmiszerláncban – REL

Kőváriné dr. Bartha Ágnes, Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképveseletének Egyesülete / KISLÉPTÉK

Az élelmiszerláncok összehasonlító bemutatása, ismerkedés a Rövid Ellátási Lánccal, a REL megvizsgálása a fenntarthatósági szempontokból. Összefoglaló a KISLÉPTÉK egyesület kapcsolódó tevékenységéről és folyamatban lévő projektekről. Beszélgetés a fogyasztói és a REL termelői szempontokról, a tudatosság növelésének lehetőségeiről és szükségességéről, eszközeiről.

Környezettudatosság és/vagy szerves műveltség az iskolában

Nagyné Törő Krisztina, Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület

Horváth Szilárd a gödi Búzaszem Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola alapítója beszélgetés indító gondolatai az iskolákban folyó nevelésről, a magyar szerves műveltségről és a környezettudatosságról, természetközpontúságról. Milyen szellemi tudás sűrűsödik a magyar hagyományokban, ami az ÉLET tiszteletére tanít, annak minden részletével együtt, mint a környezettudatosság is. Van létjogosultsága a XXI. században is?

Természet alapú innovációk – Többet ésszel, mint láncfűrésszel!

Lajtmann Csaba, Éghajlatvédelmi Szövetség – Reflex Környezetvédő Egyesület

Szituációs játékkal fűszerezett beszélgetés a települési zöldfelület és esővíz gazdálkodás innovatív lehetőségeiről.

10:45-12:15 Szekcióülések III.

Közös identitásunk a Tisza – Veszélyek és esélyek forrástól a torkolatig II.

Deák József, Környezet- és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete és Egri Sándor, Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Szolnok

Előadások:

Szilvácsku Zsolt tájépítész jogász, a MATE Tájépítészeti Karának oktatója, a Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke: Magyar natúrparkok a természet védelmében

Bártol István biológus: „Ezerarcú Tisza mente” A Tiszaalpár-Bokrosi Ártéri Öblözet, mint a folyószabályozások előtti tiszai táj élő emléke

Balogh Péter elnök, Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület: A szárazra vetett ártér jelene, jövője. A vízvisszatartó tájgazdálkodás indoka

Tapasztalatcsere önkormányzatok és zöld civilek közti együttműködésekről

Kerpely Klára, WWF Magyarország

A szekcióban a zöld civil szervezetek és települési önkormányzatok közti együttműködések tapasztalatainak megosztására, közös inspirálódásra szeretnénk fórumot biztosítani. Tematikusan elsősorban a vizekkel és/vagy az éghajlatváltozással kapcsolatos programok, partnerségek, együttműködések megismerése és megbeszélése a cél.

Nagy szüksége lenne mindnyájunknak lelkesítő, jó példákra! Olyan esetek lennének leginkább érdekesek, amikor valóban partnerség és közös munka alakult ki a zöld civilek és önkormányzatok közt, nem csak békés egymás mellett élés. Hogyan sikerült egy platformra kerülni, mi motiválta a résztvevőket, milyen előnyökkel járt a közös munka? Hozhattok rossz/tanulságos tapasztalatokat is, amennyiben az az együttműködés során megélt kihívásokról szól, és semmiképp nem az együttműködés hiányáról vagy szembenállásról a civilek és önkormányzatok közt.

A szekció a WWF Magyarország LIFE LOGOS 4 WATERS és LIFE-MICACC projektjeihez kapcsolódik, ezek tapasztalatait szívesen megosztjuk a résztvevőkkel.

Türelem, stratégia, beszélgetés: A Népliget a főváros mostohagyereke

Petus Márta, Tegyünk együtt az élhető Népligetért csoport

Az elmút évben bemutattuk a csoportot, a megalakulás utáni időszak eseményeit. Ezen túl ismertettük, hogy milyen módon próbálunk hatékonyak lenni. Felvázoltuk a preventív módon működő civil tevékenységi működési modellt. Ennek a működési módnak a gyakorlati megvalósulásáról, a további lehetőségekről, illetve az elért eredményekről számolunk be. Képekkel, szinesítve az előadást.

Hatékony uniós támogatásokkal a klímasemleges Európáért

Tarr Katalin, Levegő Munkacsoport

Az uniós támogatások jelentős szerepet tölthetnek be a környezetvédelemben, azonban sok esetben ezeket a támogatásokat helytelenül használják fel, nem ritkán éppenséggel rontanak a környezet állapotán. Tíz, különböző országbeli szervezet közös projektjében azon dolgozik, hogy az uniós támogatások hatékonyan szolgálják a környezet, az éghajlat védelmét. A szekcióban ismertetjük a projektet, és javaslatokat várunk a résztvevőktől a helyzet javítására.

Milyen természetes a környezetünk – természetességmérő

Kecskés Ferenc, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Környezetünk természetességének megállapítására egy a környezeti nevelésben használható módszer, web alapú applikáció bemutatása

Génpiszka szekció: Kihívások a GMO-fronton

Fidrich Róbert, Fenntarthatóság Felé Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége

Aszály, háború, élelmiszerválság: a géntechnológiai ipar újabb és újabb ürügyeket talál, hogy álmegoldásként ránk kényszerítse a génpiszkált szervezeteket, és egyes ellenségként kiszemelt fajokat akár végleg kipusztítson.

PET Kupa a folyótakarításon túl és a A folyómentő teherautó c. film vetítése és beszélgetés (13:00-ig tart)

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa egyik ötletgazdája

Mi mindent csinálunk a folyami hulladékból, hogyan tudjuk megvalósítani a zárt anyagkörforgást? Milyen határokon átívelő projektjeink vannak, amelyeknek a célja a folyótisztítás általunk kidolgozott know-how-jának átadása? Milyen szemléletformáló programjaink vannak? Mit csinálunk a Dunán?


12:00-14:00 Ebéd

 

13:00-15:30 Élményprogramok / kapacitásfejlesztő képzések

KÉPZÉS: konfliktusok és megoldások (létszámlimit)

Tamás Lilla diplomás szupervízor, coach, tréner képzése

Hozzájárulási díj a képzés látogatásához: 2000 Ft/fő

A legtöbb ember nem keresi, mégis megtalálja. Mi az? Nos, a konfliktus.

Nap mint nap találkozunk olyan helyzetekkel, amikor véleményünk, tetteink vagy érdekeink különböznek más emberekétől. Néha csak szemben állnak, néha keményen ütköznek is.

Mit teszel te ilyen helyzetben? Kerülöd vagy megoldod? Tudsz jó megoldásokat?

Programunkon körüljárjuk, kinél mi jelenti a legfőbb konfliktusforrásokat, megerősítheted saját határaidat, és a konfliktuskezelő technikáid mellé begyakorolhatsz újakat.

A program tematikája:

– konfliktusok felismerése és megértése;

– kommunikációs stílusunk meghatározása;

– emberi játszmák – hogyan ismerhetjük fel és hogyan léphetünk ki belőle?

– konfliktuskezelési módszerek.

Kalandterápiás módszer a környezeti nevelésben – terepi program – 13:30-kor kezdődik (létszámlimit)

Kolibri Műhely

Kalandterápiás (tapasztalati tanulás és élménypedagógia) és környezeti nevelés módszertani oktatás a természetben

Káva Kulturális Műhely Vakfolt c. környezeti nevelési, résztvevő színházi előadása (létszámlimit)

Az előadás a Káva és a WWF Magyarország szakmai együttműködésében jött létre középiskolai diákokra tervezve. Éld át most a komplex színházi nevelési módszert tesközelből.

Az előadás témájáról: Mindannyiunknak vannak természetes vakfoltjai. Agyunk hozzászokott ehhez, és anélkül korrigálja egy egész képpé amit látunk, hogy észrevennénk ezt a kis trükköt. Így vagyunk az élet számos problémájával is, amelyekkel már kellő ideje együtt élünk. Természeti környezetünk változásai bármennyire is felgyorsultak – hétköznapi kihívásaink sorjázásához képest – lassú folyamatokként éljük meg őket. Azt a magától értetődő hátteret jelentik nekünk, melyet szinte észre sem veszünk. Előadásunk 50 évet sűrít másfél órába, hogy e változások drámaisága és a drámaiságban a döntés pillanata, így a jelenkor felelőssége is láthatóvá váljon. A történet egy különleges növény túlhasználása során bekövetkező változásokat, érdekellentéteket, erkölcsi döntéseket mutatja és vitatja meg a résztvevőkkel, állasfoglalásra késztetve őket, szerepben és azon kívül is. Színházi játékunkban azokat a dilemmákat vizsgáljuk, melyek az ember és a természet együttéléséből adódnak, döntéseink rövid, közép- és hosszú távú következményeit mérlegeljük a résztvevőkkel együtt. Részleteket itt tudsz olvasni: https://kavaszinhaz.hu/vakfolt/

Éghajlatvédelem az oktatásban – 14:00 órakor kezdődik

Horváth Kinga, Magyar Természetvédők Szövetsége

Hogyan jutunk el az akkreditált képzéstől az élménypedagógiáig? Gyere el és megtudod!

Terepi vizsgálatok a Tisza partján – 14:00 órakor kezdődik (létszámlimit)

Törökné Török Ildikó

Vízminősítés, levegőminősítés, talajminősítés, erdőtársulás vizsgálat ártéri ligeterdőben a Körös torkolatával szemben a homokparton, 90 perc

Biciklitúra – 14:00 órakor kezdődik (létszámlimit)

Csongrád és környékének felfedezése két keréken

Hozzájárulási díj a képzés látogatásához: 500 Ft/fő

Filmvetítés és beszélgetés: Dávid aranya – 13:30-kor kezdődik

Kocsis Tibor Balázs Béla-díjas filmrendező Verespatak történetét feldolgozó, Dávid aranya című dokumentumfilmjének vetítése és azt követő beszélgetés a rendezővel

A film 20 évig követi Eugen David verespataki farmer és családja harcát otthonáért, földjéért és a meseszép erdélyi településért, Verespatakért. Egy kanadai-román cég, a Rosia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb aranybányáját akarja megnyitni itt. A lakosokat elköltöztetik, a sok száz éves házak, templomok, temetők jó részét megsemmisítik. Cserébe új, modern otthonokat, munkát, a műemléképületek restaurálását és egy környezetbarát bányát ígér a cég. A közösség két táborra szakadt. Testvérek, barátok fordultak egymás ellen. 2021-ben Verespatak az UNESCO Világörökség része lett, de ezzel vége ért az évtizedes küzdelem is? Győztek a civilek?  Verespatak megmenekült?

120 perc

Producer-rendező: Kocsis Tibor

Forgatókönyvíró: Kocsis Tibor, Konecsny Emőke

Operatőr: Kocsis Tibor, Tóth Zsolt

Gyártó: Flóra Film International

Hulladék és ökojátszótér

Vajtáné Boros Éva, Erdei iskola Egyesület

A programon résztvevők olyan játékokkal ismerkedhetnek meg, mely mindenki számára ingyen elérhetők. Általuk ökotudatosságunk, fenntarthatósági ismereteink, illetve együttműködésünk fejlődhet. Várunk mindenkit, aki szeret jókat nevetni, játszva tanulni.

Méz-ízbogozó

Szabadkai Andrea, Kislépték Egyesület

Különböző féle mézekben levő íz, illat és aromák felismerése játékos formában, pl. aromakörrel. Élménytematika kóstoló programokhoz. https://kisleptek.hu/hirek/mez-izbogozo-program-eredmenyek/


14:00-15:15 Plenáris ülés III.

Klímaalkalmazkodás a Tisza mentén – a vízvisszatartás és fenntartható tájhasználat lehetőségei

Az éghajlatváltozás Magyarországon egyre szélsőségesebb időjárási jelenségeket hoz. Az Alföldön az elmúlt évtizedben már nem az árvizek, belvizek, hanem az egyre súlyosabb aszályok, hőhullámok okoztak jelentős károkat a mezőgazdaságban és a természetvédelemben is. Hogyan lehetne a víztöbbleteket hasznosítani a vízhiány elleni védekezésben? Mik ennek a lehetőségei és feltételei a vízgazdálkodásban, területhasználatban? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a kerekasztal beszélgetés során.


15:30-17:00 Szekcióülések IV.

Ártéri gazdálkodási és vízvisszatartási helyi kezdeményezések tapasztalatai a Tisza mentéről és a Homokhátságról

Kajner Péter, WWF Magyarország

A töltések között levezetett Tisza és mellékfolyói ma az egyre gyorsuló ütemben szárazodó Alföld kihasználatlan vízforrásai. A szekción vízvisszatartási, tájgazdálkodási helyi kezdeményezések mutatják be terveiket, tapasztalataikat és átbeszéljük, mik a sikeres működés feltételei. Áttekintjük, mit tehetünk azért, hogy a vizek visszatartására alapozott tájgazdálkodás egyre nagyobb teret nyerhessen Magyarországon, különösen az Alföldön. A szekcióülésen a Beregben; Nagykörűben; a Homokhátságon, Jászszentlászló környékén; a Borsodi Mezőségben; Kesznyéten környékén; valamint a Körtvélyesi holtágnál (Mártélyi TK) elindított / megvalósított helyi vízvisszatartási, illetve ártéri tájgazdálkodási programok mutatkoznak be, és más kezdeményezések képviselői is bekapcsolódhatnak az együttgondolkodásba.

Komplex színházi nevelés alkalmazása zöld témákban

Káva Társulat és Farkas Viktor Mátyás, WWF Magyarország

Beszélgetés a Káva Társulattal és Farkas Viktor Mátyással, a Vakfolt c. közös, középiskolások környezeti nevelésére kidolgozott résztvevői színházi előadásról. A beszélgetés apropoját adó foglalkozáson szombat délelőtt és délután is van lehetőség részt venni, azonban mindkét előadás előzetes regisztrációhoz kötött. Résztelek az előadásról: https://kavaszinhaz.hu/vakfolt/

Rákos-patak civil tudomány projekt

Kozák Balázs, ZÖLD XVII Egyesület

Egy H2020 projekt keretében a ZÖLD XVII Egyesület esettanulmányként egy együtt-tervezési folyamaton keresztül közösségi tudomány projektet hozott létre. A folyamatot és az eredményeket mutatja be Kozák Balázs.

Sikertörténetek az iskolai komplex környezeti nevelésben

Merza Péter, Humusz Szövetség

Az megvan, amikor összefog egy zöld civil szervezet, egy fenntarthatóságért küzdő vállalkozó, és végül kizöldül többszáz diák, pedagógus és két település is? Ez nem vicc, hanem megtörtént eset. Bemutatkoznak a Humusz Szövetség ÖkoHírnökei és elmesélik a történetüket.

Közenergia – közösségi energia műhely

Kovács Bence, Magyar Természetvédők Szövetsége

Az MTVSZ közel 10 éve foglalkozik a közösségi energia népszerűsítésével. Idén szintet lépünk, társadalmi vállalkozást indítunk háztartási méretű közösségi naperőművek létrehozására. A szekcióban megbeszéljük az energiaközösségekben rejlő lehetőségeket, az előttük álló kihívásokat, valamint, hogy mit kínálunk és miben számíthatunk a helyi közösségekre az igazságos energiaátmenetben.


17:15-18:30 Plenáris ülés IV.

Élményplenáris, beszélgetés élő könyvekkel

Rendhagyó interaktív beszélgetés, amelyben a színpadot közös eszmecserére váltjuk. Kölcsönözd ki szakértőinket és tudd meg tőlük azt, amire mindig is kíváncsi voltál vagy amit eddig nem mertél megkérdezni!

A beszélgetések kiscsoportokban, 15 perces váltásokkal zajlanak. Élő könyveink között szerepelni fog terveink szerint többek között pszichológus, klímaszakértő, jogi szakértő is.


18:30-20:30 Vacsora


20:00-22:30 Koncertek

The Trousers (indie-garage rock, rock n roll)

Sezlony (alternatív rock)

22:30-01:00 Buli DJ Savages

 

VASÁRNAP 06.26.

8:00-10:00 Reggeli

 

9:00-11:00 Záró plenáris ülés, közgyűlés

 

6:30-13:00 Szakmai, kulturális és szabadidős utóprogramok

Madármegfigyelés a Csaj-tónál – Kezdés: 6:30 (létszámlimit)

Nagy Tamás, MME Csongrád megyei Csoport

Szikes tóból halastó. Halastóból szikes tó? A Kárpát-medence legnagyobb gulipántelepének története és megtekintése a Csaj-tavon sok más madárral együtt.

A program gépkocsival érkezők számára elérhető!

Túra Csongrád környékén – Kezdés: 11:00 (létszámlimit)

Deák József, Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete

Csongrád – Bokrosi víztározó tó – Jováki-part – Bokrosi Háromág – Holt-Tisza – Bokros-puszta

A helyszín betonúton elérhető, csak néhány 100 métert kell gyalog sétával megtenni. Ha szerencsénk lesz, akkor megfigyelhetünk madarakat, védett növények közül: tündérfátyol, fehér tündérrózsa, mételyfű (ez utóbbi csak itt fordul elő az egész KNP Igazgatósági területen a holtág parti zónájában, az Egyesület tárta fel). Túracipő ajánlott!

A program gépkocsival érkezők számára elérhető!

 


FONTOS INFORMÁCIÓK

A korábbi évek hagyományaival ellentétben idén nem tervezünk ajándékcsomagokat összeállítani, ezzel is csökkentve a rendezvény lábnyomát. Az egyetlen meglepetés a belépőként is szolgáló karkötő lesz, melyet kérünk, a rendezvény ideje alatt tarts magadnál! Hasonló okokból ne hagyd otthon a jegyzetfüzetedet, tolladat, szatyrodat sem, de akár saját bögrével is készülhetsz! 

A rendezvényhelyszínek gyalogtávolságban vannak egymástól, így kérjük az ezek közötti mozgáshoz használj biciklit vagy lábbuszt! A biciklibérléssel kapcsolatos információkat a helyszíni regisztrációnál találod majd. Az autódat érdemes a szállásodon hagyni, a legtöbb vendégháznak (bár nem az összesnek) van saját parkolója.

A nagy érdeklődésre való tekintettel kérünk, amennyiben lefoglaltál egy képzést vagy élményprogramot, vegyél is részt rajta, hiszen ezek létszáma maximalizálva van. Amennyiben valami közbejönne, minél előbb jelezd a számunkra a ot-info@zoldcivil.hu email címen, hogy átadhassuk a helyedet valakinek a várólistáról.

A Zöld Civil Országos Találkozón való részvétellel elfogadod, hogy nyilvános rendezvényen veszel részt és rólad kép- és hangfelvétel készülhet. A rendezvény Csongrád belvárosában valósul meg, ezért kérünk, mindenkori viselkedéseddel ne zavard a helyieket! További információ az esemény házirendjében.

A regisztrációs űrlapon van módod étkezések kiválasztására, szállás foglalására és az előzetes regisztrációhoz kötött programok kiválasztására, mint a szekcióülések, képzések, terepi programok.

Minden résztvevő, így a gyerekek számára is kérünk külön regisztrációt.

A szállások kiválasztásához szükséges, hogy előzetesen egyeztess azokkal, akikkel közös szobát, szállást szeretnétek foglalni!

A regisztrációs díj 3000 Ft, étkezések, szállások, programok díjait a megfelelő résznél találod.

Ha problémát észlelsz a regisztráció során, fordulj az adminhoz: admin@zoldcivil.hu

Kedvezmények

Egyszerre csak egy kedvezmény vehető igénybe.

  • 0-6 évesek számára a regisztrációs díjat elengedjük
  • Diákok számára 20% kedvezményt adunk az étkezésből
  • Nyugdíjasok számára 20% kedvezményt adunk az étkezésből
  • Önkéntesek kedvezményei: Ha önkéntesként szeretnél regisztrálni és segíteni a rendezvényen, először kérünk vedd fel velünk a kapcsolatot az ot-onkentes@zoldcivil.hu email címen. Az alábbi konstrukciókra van lehetőséged:
    • PandaS – napi min. 4 óra segítségért a regisztrációs díjat elengedjük, étkezésből 20% kedvezmény jár
    • PandaM – napi min. 8 óra segítségért a regisztrációs díjat és étkezést elengedjük
    • PandaL – napi min. 12 óra segítségért minden díjat elengedünk (amennyiben kollégiumi szállást választasz)

Étkezés

A Batsányi János Gimnázium és Kollégium menzáján lesz lehetőségünk étkezni. Minden étkezésnél két opcióból lehet választani, egy hagyományos és egy mentes menüből. A helyszínen nem lesz lehetőség a választásod változtatásra.

Szállás

A szálláshelyek száma limitált, ha a regisztráció során a felsoroltak közül nem találod választhatóként valamelyiket, akkor az a szállástípus már betelt.

A szálláshelyeknek kötelező a szállóvendégek személyi igazolványát befotózni, így mindenképp hozd magaddal az okmányaidat! Nyugdíjas és diákigazolványokat a helyszíni regisztrációnál fogjuk ellenőrizni.

Ha gyermekednek nem kérsz külön ágyat (pl. hozol számára gyerekágyat, vagy egy ágyban alszik veled, veletek), akkor ne kérj számára szállást.

Tudnivalók a kollégiumokról

A kollégiumi szobákat teljes kihasználtsággal, vegyes beosztással szervezzük, ugyanakkor elsődlegesen nemek szerinti szeparálással. Tehát ha ezt választod, vállalod, hogy nem csak olyanokkal vagy egy szobában, akiket ismersz.

Három kollégium fogad minket a rendezvény ideje alatt, a Diana Kollégium szobáinak nagy része emeletes ágyas, a Sághy és a Batsányi Kollégiumokban minden szoba standard ágyas. Mindhárom kollégiumban többségében 4 ágyasak a szobák, elvétve vannak 3, 5, 6 ágyasak is.

Kérjük, törölközőt mindenképpen hozz magaddal.

Amennyiben közös kollégiumi szobába szeretnétek kerülni, ellenőrizd, hogy ugyanazt a szobanevet/jeligét adtátok-e meg a szállásfoglalásnál!

Tudnivalók a panzió/ apartman típusú szállásokról

Panziók és apartmanok is elérhetőek korlátozott számban, ezeket pároknak, csoportoknak javasoljuk, és szobánként, apartmanonként egy fő tudja lefoglalni a csoportból, aki egy összegben rendezi a szállás árát.

Ha a szervezők által előzetesen lefoglalt szállások elfogytak, kérjük, hogy szállásigény esetén magatok foglaljatok szállást Csongrádon. Ajánljuk a Körös-toroki Kempinget, ahol komfortos faházak, sátorhelyek és lakókocsihelyek bérelhetők, valamint a Happy Day Hotelt, ahol 2-3-4-8 ágyas szobák találhatók.


Az idei esemény fő szervezője a WWF Magyarország.
A megvalósításban részt vevő szervezetek és támogatók: Greenpeace Magyarország, Magonc Alapítvány, Éghajlatvédelmi Szövetség – Reflex Környezetvédő Egyesület, Agrárminisztérium, MagNet Bank
Az esemény ökológiai lábnyomának kiszámításában partnerünk a Budapesti Gazdasági Egyetem, Fenntarthatóság Gazdasági és Társadalmi Hatásai Kiválósági Központ (CESIBUS), akik a kutatást végzik.
A szakmai, kulturális és szabadidős programok megvalósításában partnereink: MME Csongrád megyei Csoport, Környezet-és Természetvédők Csongrád Városi Egyesülete, Magyar Természetvédők Szövetsége, Kislépték Egyesület, Greenpeace Magyarország, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, BOCS Civilizációtervezés Alapítvány, Víz Koalíció, Tudatos Vásárlók Egyesülete, Közélet Iskolája, Erdei Iskola Egyesület, Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Egyesület, Nők a Balatonért Egyesület, Magyar Díszkerteszek Szakmaközi Szervezete, Éghajlatvédelmi Szövetség – Reflex Környezetvédő Egyesület, Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete / KISLÉPTÉK, Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, Tegyünk együtt az élhető Népligetért csoport, Levegő Munkacsoport, Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, Fenntarthatóság Felé Egyesület, PET Kupa, Kocsis Tibor, ZÖLD XVII Egyesület, Humusz Szövetség, Tamás Lilla, Kolibri Műhely, Káva Kulturális Műhely, Törökné Török Ildikó, Kiss Attila, Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ).

Fotó: © Greenpeace

 

Az esemény megvalósítását az Agrárminisztérium támogatja.