Részvétel és civil ellenőrzés – és ahogy ez Paks II-vel történik

Szervező: Energiaklub, Cromo Alapítvány, (Koritár Zsuzsanna)

Helyszín: Őriszentpéter

Időtartam: 9.30 – 12.30

Program:

Létezik-e még az állampolgári részvétel intézménye? Mit tehetnek a civilek helyi, illetve országos ügyekben? Az Energiaklub és a Cromo Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő 3 órás szakmai konferencián az állampolgári részvétel különböző útjait, módjait, lehetséges eszközeit járjuk körbe. Megvizsgáljuk, hogy a résztvevő civil szervezetek hogyan tudnák hatékonyabban mozgósítani településük közösségeit, lakosságát, illetve hogyan tudják mindezt megtenni országos szintű ügyekben, folyamatokban. Egy konkrét esettanulmányhoz kapcsolódóan – az Energiaklub módszerei Paks 2 mentén – mutatjuk be és elemezzük az állampolgári részvétel néhány technikáját. Az elméleti bevezető és az esettanulmány megismerése után nyílik lehetősége a résztvevőknek megvizsgálni, hogy a bemutatott eszközök közül melyek lehetnek relevánsak településeik, ill. szervezeteik számára. Melyek azok, amikkel előreláthatóan fokozni tudják kisebb civil szervezetek, ill. a lakosság bevonását, aktív részvételét az országos, valamint a helyi ügyek tekintetében egyaránt.

Természetesen a résztvevőknek arra is lehetőséget biztosítunk, hogy moderált keretek között választ kapjanak kérdéseikre a részvétel eszközeiről, valamint a bemutatott esettanulmányhoz kapcsolódóan. A szakmai konferenciát a Cromo Alapítvány munkatársa moderálja.

A konferenciát két, egyenként nagyjából 80 perces részre osztjuk (közöttük szünettel). A rendezvény elméleti és gyakorlati blokkokat tartalmaz, amelyben előadásokat és interaktív foglalkozást egyaránt tervezünk. Mivel a blokkok egymásra épülnek, az érdeklődők számára azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint a teljes konferencián vegyenek részt.

Előadók: Koritár Zsuzsanna, Energiaklub

Majoros Zsuzsanna, Cromo Alapítvány

További információ: ot-programok@zoldcivil.hu