PM10

helyszín: Zsinagóga (Tokaj, Serház utca 53.)Képernyőkép –PM10
időpont: 2015.04.24-25. (péntek-szombat)

 

 

Európában több mint 300.000, Magyarországon 16.000 ember veszti el idő előtt az életét minden évben a részecskeszennyezés miatt. Azokról a rendkívül apró méretű szemcsékről (PM10) van szó, amelyek a közlekedés (mindenekelőtt a dízel járművek), a fűtés, az ipar és egyéb emberi tevékenységek következtében kerülnek a levegőbe.

Másrészt a részecskeszennyezés, illetve az ennek részét képező korom nagy mértékben fokozza a globális felmelegedést is: Európából és Észak-Amerikából az uralkodó szelek az Északi-sarkvidékre szállítják, ahol leülepedve a hó abedóját csökkentve gyorsítja az olvadást.

 A jó hír az, hogy a részecskeszennyezés nem elkerülhetetlen sorscsapás. Példák sora bizonyítja, hogy megfelelő intézkedésekkel viszonylag rövid idő alatt is lehetséges jelentősen javítani a helyzeten. A Levegő Munkacsoport kiállítása külföldi példákkal és példaértékű hazai kezdeményezésekkel mutatja be a lehetséges megoldásokat.

A Levegő Munkacsoport nemzetközi együttműködés keretében kampányt folytat a részecskeszennyezés csökkentéséért. A kampányt az Európai Bizottság LIFE+ programja, a ClimateWorks amerikai alapítvány és az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (European Climate Foundation) finanszírozza.