Kiemelt szimpóziumok

Időpont: 2015. április 24., péntek 21-23 óra
Helyszín: Tokaji Ferenc Gimnázium aulája és termei

Az idei Országos Találkozón három szakmai témát kiemelt Szimpózium formájában mutatunk be péntek este. Vegyetek részt ezeknek a nagy horderejű témáknak az áttekintésében, megvitatásában, jövőjük formálásában!

Hogyan áll Magyarországon a fenntarthatóság?

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiát 2013-ban fogadta el az Országgyűlés. A stratégia azért fogalmaz meg célokat és cselekvési irányokat, hogy a magyar társadalom rövid távú problémáinak megoldásakor ne áldozza be a jövő generációk életéhez szükséges erőforrásokat. 2015-ben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács beszámolót készít a stratégia végrehajtásáról.

Itt az idő, hogy mi zöldek is elmondjuk, hogyan látjuk a fenntarthatóság esélyeit hazánkban. Képesek az állami és társadalmi intézményeink megállítani erőforrásaink romlását? Hogyan teremthető meg a társadalmi és politikai akarat a fenntarthatóság felé szükséges változásokhoz?

Ezeket a kérdéseket kutatjuk a szimpóziumunkon, amelyen részt vesz Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára, valamint Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága vezetője is .

Levezető: Farkas István (MTVSZ), NFFT-be delegált mozgalmi képviselő, Kontakt: ifarkas@mtvsz.hu

Természetvédelem-védelem: Szektorális önmegerősödés a felsőoktatástól az innovatív pályázati forrásteremtésig

Magyarországon a zöld szektor – kiemelve a zöld civilséget, megerősödése várat magára. Egymással szembemenő folyamatok érzékelhetőek Európában: miközben a természet- és környezetvédelmi diplomák száma sokszorozódik, addig a munkaerőpiac felvevőképessége nem bővül. Ezzel párhuzamosan az európai államok többségében a zöld civil szféra központi finanszírozása gyorsabb ütemben csökken, mint ahogy alternatív forrásokra lehetne találni. Emiatt lényeges, hogy a zöld szektor saját magán segítsen, és szektorális szintű változások előidézésével saját helyzetét megerősítse. Az előadásban jó példákon keresztül mutatnák be, hogy látszólag távoli pénzforrások hogyan fordíthatóak a zöld szektor egészének megerősítésére (pl. külföldi tréningek, mobilitások, innováció transzferek), továbbá hogy milyen változások szükségesek a zöld karrier építésében a sikeres elhelyezkedéshez

A szimpózium bíztatná a zöld szervezeteket, hogy a projekt alapú gondolkodást egészítsék ki a szektor egészét támogató akciókkal.

Levezető: Dr. Klein Ákos (Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezető), Kontakt: kleinakos@gmail.com

TTIP - GMO-kat és betiltott rákkeltő anyagokat hoz az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény?

Az EU és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezmény (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP), valamint az EU és Kanada közötti egyezmény (Általános Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – CETA) veszélybe sodorhatja az elmúlt évtizedek során a környezetvédelem, élelmiszerbiztonság során elért vívmányainkat, többek között hazánk génmódosítás-mentességét is. Az egyezmények továbbá ránk szabadíthatnak egészségkárosító vegyszereket, hormonkezelt húst, kikényszeríthetik a verespataki aranybánya megépítését, alááshatják az éghajlatvédelmi törekvéseket és a helyi élelmiszerek felhasználását. Emellett az Egyesült Államok részvétele az EU-s döntés előkészítésben jó eséllyel befagyasztja a jövőbeni környezetvédelmi, klímavédelmi és fogyasztóvédelmi előírások fejlesztését. Ha összefogunk, még megakadályozhatjuk e két „trójai” egyezményt.

Szervezők: Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet
Kapcsolat:
Fidrich Róbert, MTVSZ, tel: (1)216-7297, drótlevél: fidusz@mtvsz.hu
Simon Gergely, Greenpeace, tel: (20)2529-212, drótlevél: gergely.simon@greenpeace.hu
Újszászi Györgyi: Védegylet, tel: (70)339-0703, drótlevél: gyorgyi@vedegylet.hu
További információ: https://www.facebook.com/StopTTIPhu