Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány

Az Alapítvány 2004-ben alakult. Az elmúlt évtizedben számos környezet- és klímavédelmi kérdéskörrel foglalkozott. Az elmúlt 12 évben több száz programja, rendezvénye volt, melyek közül számos program Tolna megye összes települését megszólította. Az Alapítvány következetes, szakmai munka híve, megalakulása óta végez ingyenes lakossági környezetvédelmi tanácsadói tevékenységet. Alapítványunk folyamatosan foglalkozik környezeti neveléssel. Részben iskolák, Művelődési Házak, vagy partner civilszervezetek megkeresése alapján tartunk előadásokat, gyakorlati foglalkozásokat, tájékoztatókat.

A lakossági szerves hulladék komposztálási programjaink keretében eddig 2 millió liter komposztláda kapacitást (2.000 db 1000 literes komposztláda) helyeztünk ki, Tolna megye 45 településén. A komposztálási programok keretében 2.100-2.200 fő részére tartottunk előadást a helyes komposztálási gyakorlatról. A komposztálási programok részeként 10 db szőlővenyige aprítógépet helyeztünk ki civil partnereinkhez. Az aprítékot vagy komposztálják, vagy tápanyag visszapótlásra használják. Ezzel megelőzzük, ill. csökkentjük a szőlővenyige illegális lerakását és környezetterhelő égetését.

Szekszárd Önkormányzata 2009-ben belépett a Klímabarát Települések Országos Szövetségébe (KTSZ) és megalakította a Szekszárdi Klímakört. Azóta a város Klímastratégiájának elkészítését a Szekszárdi Klímakör munkájának koordinálását, a város képviseletét az országos Klímaszövetségben a Zöldtárs Alapítvány végzi.

A Zöldtárs Alapítvány szervezi meg (a Polgármesteri Hivatallal és a partner civilszervezetekkel közösen) az Európai Mobilitási Hetek szekszárdi programjait. Ennek keretében került megrendezésre 7. alkalommal a Szekszárd-Gemenc-Szekszárd kerékpártúránk 2015. szeptember 22-én, majd a Lösz-szurdik tanösvény túra. 2015. december 26-án 5. alkalommal szervezzük meg az Óévbúcsúztató Zsírégető Túrát. Ezeken a programokon – időjárás függvényében- több száz fő vesz részt évente.

2012-2013-ban a NEA- szakmai pályázat keretében valósítottuk meg a „Klímabarát mintaprogram Szekszárd térségében” című programot. Ennek keretein belül 16 településen tartottunk klímanapokat, a lakosság és a diákok részére. Összesen több mint 1000 ember vett részt a programokon.

Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria: