GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete

A GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete 2005-ben alakult magányszemélyek kezdeményezésére. Küldetése a fenntartható életformák, termelési módszerek és fogyasztási szokások kutatása, kialakítása és terjesztése.

Az egyesület legfontosabb céljai közé tartozik, hogy
• növelje az egyének, közösségek, szervezetek környezeti felelősségét és környezettudatosságát;
• csökkentse az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, ökológiai lábnyomát;
• támogassa a fenntartható energiatermelési és fogyasztási szokások elterjedését;
• a fenntartható társadalmi rend kialakításának érdekében egyének, közösségek, civil, gazdasági és kormányzati szervezetek részére dolgozzon ki, kutasson fel, adaptáljon, terjesszen és népszerűsítsen működő, társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból is fenntartható modelleket;
• alakítson ki párbeszédet a társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságról egyének, közösségek, civil, gazdasági és kormányzati szervezetek bevonásával.

Tevékenységeinket motiválja, hogy kapcsolatot teremtsünk a kutatás és a mindennapi élet között, hogy a küldetéseink szempontjából fontos eredmények minél előbb a gyakorlatba kerülhessenek. Ezért küldetésünk része, hogy míg nemzetközi kutatási projektekben veszünk részt (pl. Changing Behaviour - http://www.energychange.info/) és országos kampányokat bonyolítunk (pl. Kislábnyom és Nagycsalád kis lábnyom programok – http://kislabnyom.hu/), helyi szinten is aktívak vagyunk és igyekszünk változást motiválni, példát mutatni. Ennek megfelelően alapítottuk meg például 2009-ben a gödöllői klíma-klubot, aminek azóta is aktív résztvevői vagyunk. Az egyesület a Klímabarát Települések Szövetségének pártoló tagja.