CEEweb a Biológiai Sokféleségért

A CEEweb küldetése a biológiai sokféleség megőrzése a fenntartható fejlődés elősegítése által. Ennek érdekében lobbitevékenységet és figyelemfelhívó kampányokat folytatunk európai, regionális és nemzeti szinten, képzéseket tartunk, és a tagszervezetein keresztül helyi természetvédelmi projekteket hajtunk végre. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a természetvédelmi problémákra ne csak természetvédelmi válaszokat adjunk, hanem a mögöttük ható hajtóerőket is kezeljük egy holisztikus szemléletben. Ezért is szentelünk különös figyelmet a Fenntartható Fejlődési Célok koherens megvalósításának.

Tevékenységek

Tagszervezeteink segítségével hozzájárultunk az európai Natura 2000 hálózat reprezentatív kijelöléséhez a közép-kelet-európai régióban, majd a kijelölés után európai érdekérvényesítő és szakértői munkával, nemzeti szintű információ megosztással, a különböző ágazatok közötti együttműködés elősegítésével támogatjuk a hálózat sikeres működését. Már évek óta lobbizunk a zöld infrastruktúra európai hálózatának kijelöléséért és dolgozunk regionális projektek megvalósulásán. Emellett célzott kommunikációs kampányokban hívjuk fel a figyelmet a zöld infrastruktúra és az egészség, mezőgazdálkodás, vízügyi kérdések közötti szinergiákra.
Mivel a természet pusztulása mögött részben az erőforrások túlhasználata áll, így a CEEweb volt az egyik kezdeményezője az európai Resource Cap Coalition (koalíció az erőforrások használatának csökkentéséért) 2010-es megalakításának, amely egy európai kvóta- és ösztönző rendszert javasol a nem megújuló energiaforrások használatára. 2015-2016-ban aktívan részt vettünk a konfliktussal érintett ásványokról szóló európai szabályozást célzó európai kampányban, amelynek eredményeként az európai nyersanyag importőrőknek már kötelező módon figyelembe kell venniük emberi jogi és társadalmi szempontokat is.
2016-ban kezdtünk el foglalkozni az EU következő költségvetési ciklusával, amelyre egy fenntarthatósági reformot javasolunk nyolc fenntarthatósági elv alapján. Jelenleg is részt veszünk a több mint 60 európai civil platform részvételével zajló, ágazatközi People’s Budget kampányban és annak irányításában.