Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány

Alapítványunk 2003 óta működik váci székhellyel. Magosfa a Börzsöny második legmagasabb csúcsa, de nevünkben benne rejlik a mag és a fa szó is, valamint utal a magyar népmesék égig érő fájára is.
A Dunakanyar és a Börzsöny természeti, kulturális továbbá humán értékeinek megőrzéséért fejtjük ki elsősorban tevékenységeinket. Ugyanakkor számos országos hatással rendelkező programunk fut, sőt a nemzetközi szakmai közösségben is aktívan jelen vagyunk.
Kismagos oktatóközpontunk 2012-ben nyitotta meg kapuit, és számos környezeti nevelési és ökoturisztikai munkánk mellett helyet ad irodánknak is.

Főbb céljaink:
• A felnövekvő nemzedék fenntarthatóságra és környezettudatosságra nevelése
• Új oktatási anyagok kidolgozása nemzeti és nemzetközi szinten
• Valós társadalmi igényeken alapuló közösségi és környezeti fejlesztések kezdeményezése
• A helyi közösség hosszú távú érdekeinek szolgálata

A környezeti nevelés alapprogram terén legjelentősebb tevékenységeink a gyerekeknek szóló terepi programok, erdei iskolák, táborok. Elsők között dolgoztunk ki és tartottunk pedagógusok részére akkreditált 60 órás továbbképzést terepi oktatás témakörben. Elkészítettünk és országosan terjesztünk számos oktatási anyagot: egylapos terepi határozók - fák levelei és termései, állatnyomok és ürülékek, csillagtérkép; memória kártya 48 fa- és cserjefaj leveleiből és terméseiből; Fogyasztó kúra c. könyv - 48 modulból álló gyűjtemény fenntartható fogyasztás témakörben. Ez utóbbihoz 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzést dolgoztunk ki.
Több szakmai bizottságban is részt veszünk, továbbképzéseket tartunk különböző témakörökben, hazánkban és külföldön. Számos oktatási intézménnyel van állandósult szakmai kapcsolatunk.

A generációk közötti tanulást segítettük elő a Váci Idősek Otthona és Klubja lakóival, és ezt a programunkat Kicsik és nagyik néven most országos szinten terjesztjük: minden régióban tartunk fenntarthatósági programot időseknek és gyerekeknek, erre a tevékenységre képzést dolgozunk ki és tartunk. Továbbá nyári tábort is szerveztünk gyerekeknek és időseknek közösen.

Az ökoturisztikai alapprogram tevékenységei: helyi termékeket gyűjtöttük össze és népszerűsítettük a Börzsöny térségének 17 településén, vásárok, internetes adatbázis, kiadványok stb. útján; kerékpáros és gyalogos útvonalak fejlesztettünk a Dunakanyar térségben; 8 alkalommal Ipolytisztítási akciót tartottunk, kb. 160 önkéntes bevonásával, több 10 m3 hulladék összegyűjtésével; tájértékeket mértünk fel az Alsó-Ipoly mente 11 településén és értékmentő akciók szerveztünk.

Lényeges eleme munkánknak a hátrányos helyzetűek segítése: a Kicsik és nagyik program mellett látássérültekre dolgoztunk ki oktatási anyagokat természetismeret témakörében; hátrányos helyzetű gyermekeknek (pl. váci gyermekotthon árva és enyhén szellemi fogyatékos lakóinak) programokat tartottunk.

Nagy figyelmet szentelünk társadalmi kapcsolataink és hatásunk erősítésének, így éves szinten több mint 100 önkéntes segíti munkánkat, 40-50 sajtóhír jelenik meg munkáinkról, Internetes oldalainknak több ezer látogatója v

Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria: