Életfa Környezetvédő Szövetség

Az Életfa 1989-ben lett bejegyzett szervezet, de 1960 óta működik. Célunk egy környezeti és társadalmi téren is fenntartható világ elérése, ehhez a cselekvő környezetvédelem mellé a demokrácia és a civil társadalom kiterjesztése társul. Jelenleg legfontosabb célunknak a helyi zöld közösségek fejlesztését tartjuk.
Fontosabb programjaink: ÉLET=FA - 100.000 fa Heves megyében, közösségi ültetési program, Eger városi Komposztálási Program, Közösségi Kertek Egerben, Gyöngyösi Kosárközösség, helyi termelői piacok, tájfajta-megőrzés, Egri Közösségek Háza projekt.

Az Életfa Környezetvédő Szövetség 30 éves zöld szervezet, Heves megye legnagyobb ilyen szövetsége. Célunk egy fenntartható és emberibb társadalom megteremtése, ezért a cselekvő környezetvédelem és a zöld hálózati részvétel mellett jelentős a helyi közösségfejlesztő és hálózatépítő munkánk.

Az Egri Civil Kerekasztal és Fórum alapító és állandó tagja, Eger Ünnepe szervezője vagyunk minden évben, 1996 óta. Sok egri közösségi kezdeményezést vittünk végig, nem csak környezetvédelmi téren. KÖRE-KÖRTE programjainkban országszerte 60+ civil kerekasztal születésénél bábáskodtunk, nemzetközi konferenciákat szerveztünk.
Több országban kutatjuk-építjük a civil hálózatokat, jelenleg EFOP programban. 18 éve működtetjük az Egri Civil Kapu portált és webkiszolgálót. 16 évig voltunk az Egri Civil Ház működtetője.
Tagja vagyunk a „Zöldülés”-nek, mely az egri zöld szervezetek és informális csoportok rendszeres egyeztető fórumaként sok közös programot generál.

Rendszeresen oktatunk, előadunk, tudástranszfereket biztosítunk a szervezetek számára, környezetvédelmi, informatikai és civil szervezeti témákban. Több mint 30 szakmai-civil könyv szerzője és kiadója vagyunk.

Az Életfa az elmúlt években a környezet- és klímavédelmi céljait ötvözte a helyi közösségek erősítésével, az alulról induló, helyi közösségi kezdeményezések a globális zöld mozgalomban is sokkal fontosabbak lettek. A nemzetközi átalakuló, „transition” mozgalomhoz kapcsolódva közösségi kerteket indítunk a városban, bevásárlóközösséget (kosárközösséget) szervezünk, helyi termelői piacot és helyi termék boltot nyitunk, városi komposztálási programot indítottunk. Összefogjuk a helyi vegyszermentes (bio, perma stb) termelőket, magbörzéket szervezünk, helyi tájfajtákat gyűjtünk, megyei 100.000 fás közösségi ültetési programot kezdtünk.

Közösség- és hálózatfejlesztő munkánkért idén pro Agria szakmai díjat kaptunk Eger Ünnepén.

Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria:
  • Képgaléria: