Írd meg és tedd szóvá! – Ezzel a céllal hirdetett pályázatot januárban a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület tudatos fogyasztók számára. Interneten beküldhető írásokat vártak arról, hogyan lehetne felelősségteljesebb fogyasztói magatartással a környezeti problémákra is megfelelő megoldásokat találni. A pályázati kiírás eredményéről tájékoztatta a sajtó képviselőit a mai napon szervezett Zöld sajtóreggelin F. Nagy Zsuzsanna a program vezetője, ahol természetesen, egészséges bioélelmiszereket is kóstolhattak az újságírók.

Csaknem negyven tudatos fogyasztó osztotta meg gondolatait két kategóriában a kiírás kapcsán. Az ország minden tájáról, még a határon túlról, a Vajdaságból is érkeztek pályázatok. A Blog író versenyben nevezők olvasmányos írásokkal nevezhettek (max. 2500 karakterben), míg a „Töltsd fel, mert gázos” kategóriába a konkrét panaszaikról számolhattak be a fogyasztók. A gyanús felvágottaktól és csodakozmetikumoktól kezdve, a megszállott hulladékválogatókon át, az utasok kiszolgáltatottságáig, igen változatos témákat dolgoztak fel a pályázók.

Valamennyien környezettudatos termékekre szóló ajándékcsomagot nyertek a Svájci Civil Alap támogatásának köszönhetően. Az írásokat a „Töltsd fel, mert gázos!” Facebook közösségi oldalon folyamatosan hozzák nyilvánosságra március 31-ig.

Eredmények:

  1. Blog író pályázat 1-3 helyezés:
    • Dudás Jenő: Rezsit csökkentettem zöld szemmel
    • Juhász Artúr: Diogenész bögréje (Az egyszerűség győzelme)
    • Basa Éva: Hűtő? Télen? Minek?
  2. „Töltsd fel, mert gázos” 1-3 helyezés:
    1. Almássy Tamás: Ha eljön az éjfél? Panasz a vasúti jegyek érvényességére
    2. Kalas György: Irány a suli reklámkampánnyal kapcsolatos aggályok
    3. Hatos Zsuzsanna: Tejföl (Nem drágul, csak összemegy)

További díjazottak: Bogátiné Schütz Gabriella, Csukrán Anita, dr. Németh Nóra, Haraszti Zsófia, Jónásné Orosz Mária, Koller Katalin, Kónya Norbert, Korom Péter, Mészáros Dóra, Nagy Ádám, Nagy Anikó, Osváth Zsófia, Suta Éva, Szabó Tímea, Tóth Csenge, Trunkó Barnabás, Ur-Sipos Judit