OPEN SPACE: Hogyan tovább Zöldek? Jövőkeresés egy új módszerrel… Ha neked sem mindegy, hogy mi lesz a sorsa a zöldeknek, jelentkezz OpenSpace témagazdának!                                            

Témagazdákat keresünk!

A tavalyi OT-n egy online kérdőív keretében többek között a zöld mozgalom jövőjére, céljára vonatkozó kérdésekre válaszoltak a jelentkezők. Ennek eredményét megnézheted a következő oldalakon:

Idén szeretnénk továbblépni és egy OpenSpace keretében beszélgetni a zöld mozgalom jövőjéről. Reményeink szerint ez a módszer ahhoz is hozzá segít, hogy ne csak beszélgessünk (bár ez is fontos), hanem cselekedjünk is egy együttműködőbb mozgalom érdekében.

Azonban ehhez RÁD is szükség van, legyél téma gazda!

Olyan témát hozzatok, ami a mozgalom jövőjével kapcsolatosan téged foglalkoztat, és szeretnél beszélgetni másokkal akik szintén erről szeretnének közösen gondolkodni veled!

Fontos! A témádat 2 percben ismertetned kell az OT első napján, pénteken 17 órától kezdődően! Csak ebben az esetben vesszük fel az OpenSpace programjába! Az ismertetés célja, hogy felkeltsd az érdeklődést a témád iránt és így legyenek beszélgető partnereid.

Mi is az OpenSpace?

folyamat_kozben

Ez egy konferenciákra kidolgozott kreatív sok embernek, sok téma egyidejű megbeszélését lehetővé tévő módszer, ami szerintünk az OT szabad, laza szellemiségéhez jól passzol. Akik kidolgozták, azoknak az volt a tapasztalata, hogy a konferenciákon a szünetében, a büfében történnek a lényegi beszélgetések. Nos, ez egy nagy strukturált szünet!

Hogyan működik?

Vannak a témagazdák (ezek lehettek Ti is), mi most aktuálisan hordó szónokoknak neveztük el, mert a téma ismertetése egy hordóra állva kerül elmondásra pénteken.

hordoszonokOlyan témát hozzatok, amik foglalkoztatnak a mozgalom jövőjével kapcsolatosan, és szeretnél beszélgetni másokkal, akik szintén erről szeretnének közösen gondolkodni veled. Lehet előre is küldeni témajavaslatokat, és ott a helyszínen is lehet hozni. Mindkét esetben 2 percben ismertetned kell, hogy pontosan miről szeretnétek beszélgetni!

Ezek a témák felkerülnek a piactéren egy nagy táblázatba, és a résztvevők a nevük felírásával csatlakozhatnak a beszélgetéshez. Ez egyfajta szavazás is, hogy milyen témákról beszélgetnének szívesen a résztvevők.

Az a témát ami nem éri el a 7 érdeklődőt kivesszük az idő sáv és helyszín mátrixból és a piactéren egy külön helyre kerülnek.

csoportbeszelgetesEzeknek a témáknak a gazdái eldönthetik, hogy így is megtartják a beszélgetést, vagy más beszélgetésekhez csatlakoznak. Ezt a piactéren jelezhetik a témájukra jelentkezőknek. Ha megtartják a beszélgetést akkor javasolniuk kell egy időpontot és egy helyet.

Azok a témák amelyekre legalább 7 fő érdeklődő felírta a nevét (a témagazdán kívül), az idősáv és helyszín táblázatban kapnak helyet, így szombat délután már mindenki megnézheti melyik téma milyen idősávban, melyik helyszínen kerül megrendezésre.

A témák mennyiségétől függően szombaton  8-10 helyszínen fognak folyni a beszélgetések 3×1 órában.

Kiscsoport

A beszélgetések az OpenSpace alapelvei és szabályai szerint működnek, amit pénteken a porondmester ismertet.

A lényeg, hogy az OpenSpace-ban van egy fontos törvény: a két láb törvénye, ez azt jelenti, hogy megtisztelem a csoportot a távollétemmel, ha sem tanulni, sem a munkához hozzájárulni nem tudok. Oda megyek, ahol számomra és mások számára is gyümölcsöző módon tudok dolgozni.

A két láb törvénye az Open Space-en kétfajta lényt teremt: méheket és pillangókat. Mindkettő hozzájárul a szinergia kialakításához.

A méhek a következő ismérvekkel rendelkeznek:

mehecskeCsoportról-csoportra járnak, kölcsönösen beporoznak és megtermékenyítenek, azaz egyik csoportból viszik a másik csoportba a gondolatokat, ill. több csoport eredményéhez is hozzá járulnak értékes gondolataikkal.

Ezzel szemben a pillangók:

  • pillangohatározatlanok
  • nyugodtan csillognak valahol, feltankolnak
  • ha felmelegszenek, egészen aktívak lesznek
  • a gyűjtés, a nyugalom helyei, az inaktivitás központjai, ahol lényeges dolgok történhetnek.

A vasárnapi időkeretben elsősorban azok a témagazdák hozzák vissza a nagycsoport elé beszélgetésük eredményeit, ahol olyan javaslatok születtek meg a kiscsoportban, amiben számítanak csatlakozókra, együttműködőkre a későbbiekben.

Az OpenSpace alapelveiről, szereplőiről bővebben: http://www.openspace.hu/index.php?page=openspacealapelvek

Témagazda feladata:

  • 2 percben kifejti a témát (ezzel felkelti az érdeklődését a teremben ülőknek)
  • Asztalgazda szerep – moderálja a közös beszélgetést és egy nagy lapra filccel feljegyzi a közös álláspontokat, megoldási javaslatokat, kialakítja a teremben az ideális körülményeket a beszélgetéshez
  • A piactéren kifüggeszti a nagy lapot ill. amennyiben szükségesnek érzi kiegészítéseket, magyarázatokat fűz hozzá, esetleg rajzokkal gazdagítja, hogy elősegítse az OT résztvevőknek, hogy megértsék, mi lett az eredménye a beszélgetésnek. Itt van mód arra is, hogy valamilyen közös cselekvéshez tagokat, jelentkezőket gyűjtsön.
  • Majd vasárnap visszahozza a teljes csapat elé a beszélgetés tanulságait, eredményeit, aki valamilyen közös cselekvésre is tesz javaslatot az 5 perc, aki csak tájékoztat 3 perc

A folyamat időrendben:

  • oraPénteken 17:00-19:00 óra között  ismertetésre kerül a módszer és a témagazdák 2 percben elmondják az ötleteiket, témáikat, majd a jelen lévők feliratkozhatnak résztvevőként a témákhoz.
  • Szombaton 12 órakor  zárjuk a feliratkozást a témákra.
  • Szombaton 15 óráig véglegesítjük a Piactéren az idősáv és helyszín táblázatot, ezt követően megnézheted melyik téma, mikor és melyik helyszínen zajlik.
  • Szombaton 16:00 – 19:00 óra között 1 órás idősávokban, 8-10 helyszínen zajlanak a témákról a beszélgetések.
  • Vasárnap 10:00 – 11:00 óra között az eredmények, tapasztalatok visszahozása

Vizuálisan hogy néz ki?

openspace

A témahozó alkalomnál a PIACTÉR előtt a témagazda feláll egy hordóra és elmondja, hogy mit hozott be a közösbe.

openspace_matrix

PIACTÉR: Képzeljetek el sok nagy lapot paravánokon. Itt lesz kirakva a mátrix táblázat. Itt lehet üzenni a mozgalommal kapcsolatosan mindenkinek. Lerajzolhatjátok, milyennek látjátok a jelenlegi, vagy a jövő mozgalmát. Ide kerül a hordó, hogy önjelölt hordószónokok tudjanak beszélni a jövőről, jelenről, világmegváltásról, vagy bármi aktuális dologról, vagy csak úgy.

matrix

A piactér a központja az OpenSpace-nek, az a tér ahol tájékozódhatsz arról milyen témák, hol, milyen idősávban lesznek, valamint ide kerülhet minden olyan gondolat, eredmény ami megszületik a beszélgetések során. Igen, akár te is felírhatod a gondolatodat, de a témavezetőknek “kötelezö” a beszélgetés eredményét megjeleníteni. Így a piactéren arról is tájékozódhatsz, hogy azokban a beszélgetésekben miről volt szó, ahova nem tudtál elmenni.

Az Inspi-Ráció Egyesület csapatának nevében – Inántsy Pap Sándor / Hanyi, porondmester

“Az időt emlékek és remények formájában hordozzuk a fejünkben. Ha nem megyünk vissza eléggé az emlékeinkben, vagy nem megyünk eléggé előre a reményeinkben, akkor a jelenünk lesz szegényebb.”
Lawrence L. Lippitt

Az Open Space szerepe az OT-n és a zöld mozgalom jövője szempontjából

A jövőt sok minden formálja. A jövőnk egy részét a múltban már megírtuk, illetve megírták nekünk.

De a változtatás lehetősége mindig, újból és újból itt és most van!

A zöld mozgalom jövője nem azért fontos, mert ez meghatározza a zöld civil szervezetek lehetőségeit, hanem azért, mert a zöld mozgalom működése meghatározó lehet a Magyar társadalom jövője, lehetőségei szempontjából.

Mi vagyunk azok, akik felismertük, hogy a természeti rendszerek és a társadalom viszonyának minősége alapjaiban meghatározza a társadalmunk jövőjét, lehetőségeit.

Ez a viszony fogja meghatározni, hogy a társadalmunknak egyáltalán van-e jövője. Ez az alapja az életünknek, és ezért ezen múlik az egészségünk, a megélhetésünk, a tanulási lehetőségeink, a párkapcsolatunk, a gyermekeink jövője és így a boldogságunk is!

A mozgalmunk jövője tehát meghatározó lehet a Magyar társadalom jövőjére nézve. Ehhez viszont egy erős, együttműködő zöld mozgalomra van szükség.

Most az a kérdés, hogy miképpen tud a mozgalmunk megerősödni, és társadalom formáló szerepbe kerülni?!

Ehhez a legfontosabb alapfeltételek adottak:

még mindig létezik a zöld mozgalom,
tudunk találkozni, azaz kialakítottuk a hagyományát a zöld szervezetek találkozójának,
sokan ismerjük egymást így képesek vagyunk beszélgetni, megosztani a gondolatainkat,
sok tapasztalatot, tevékenység tőkét gyűjtöttünk a szervezeteinkben,
kreatívak vagyunk és nyitottak a változtatásra.

Már csak arra van szükség, hogy egyet értsünk a szerepünkben, a legfontosabb feladatainkban, és elhatározzuk, hogy ezekben együttműködünk. Ezek lesznek a közös munkánk szervező ereje!

A közös jövőkép kialakítása úgy történik, hogy megosztjuk egyéni elképzeléseinket, és elkezdünk ezekről beszélgetni.

A szó veszélyes fegyver! Ha egy irányba fordulnak a vágyaink, reményeinket, akkor képesek lehetünk eredményesen alakítani, formálni a társadalmi viszonyokat.

A jövőkép két szóból áll: jövő és kép. Akinek van el-kép-zelése a jövőről, az kép-es azt meg is valósítani. Ezért a jövőkép kép-essé tesz és megszünteti a kép-telenséget :). Ha egy egész mozgalom alakítja ki közösen a jövő-képét akkor az elemi erővel rendelkezik.

Az Open-space egy fontos lépés ebben.  Te milyen jövőt szeretnél látni? Mond el! Vitasd meg! Beszélgess erről másokkal! Formáljuk ki közösen a saját jövőnket!

zulu

Zalatnay László – Zulu

“A jövőkép feladat nélkül csak álom. A feladat jövőkép nélkül kényszermunka. A jövőkép és a feladat a világ reménysége.”
(Felirat egy templom faláról, Sussex, Anglia, kb. 1730)