A 2013-as OT logója2013. március 21. és 24. között Gödöllőn rendezik a Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek 23. Országos Találkozóját. Az Országos Találkozók – „Zöld OT”-k – 23 éves történetében 1997 után immár második alkalommal költözik a rendezvény a városba, ahol a Királyi Kastély és a Művészetek Háza biztosít teret az ülések többszáz résztvevőjének. Az OT szervezői a GATE Zöld Klub, a Greenpeace Magyarország és a Magonc Alapítvány.

 

Ha érdekel a környezeti nevelés, az épületek hőszigetelése természetes anyagokkal, a bio-élelmiszerek, a környezetvédelem jelene és jövője, illetve a fajok megőrzése, akkor neked is ott a helyed a Zöld OT-n. Családokat is várunk: szükség esetén gondoskodunk a gyermekek biztonságos őrzéséről és szórakozásáról is.

A találkozónak helyszínt adó Gödöllő a Budapest környéki települések között is élenjár a fejlődésben. A városvezetés a rendszerváltás óta állandó, így a hosszabb távú, választási periódusokon is átívelő projektek megvalósulása is biztosított. Így lehetett Gödöllő a magyar EU elnökség egyik kiemelt színhelye. A március 21-22-én megvalósuló előprogramok célja bemutatni a térség természeti és kulturális értékeit.

Az Országos Találkozók célja továbbá a szélesebb körű társadalmi párbeszéd erősítése, valamint eszmecsere a gazdasági és állami szféra meghívott szereplőivel, melynek során a környezetvédelemmel kapcsolatos aktuális kérdések megvitatása és közös állásfoglalások kialakítása történik. A fenti témák plenáris és kisebb szekcióüléseken formálódnak, majd március 24-én történik a következő évre vonatkozó állásfoglalások és döntések meghozatala.

Dobos Balázs, a szervezők egyike szerint: „A mostani politikai, szociális és gazdasági nehézségek miatt a 2013-as OT kiemelt jelentőséggel bír. Az utóbbi évek során sok olyan sürgető kérdés merült fel, melyekre minden egyes szervezetnek és a Mozgalom egészének is válaszokat kell találnia. Ezek, többek között az anyagi források és az utánpótlás biztosítása, a társadalmi bevonódás és az érdekérvényesítő képesség növelése, valamint a hatékonyabb belső/külső kommunikáció. Azért dolgozunk, hogy ezekben a témákban előre tudjunk lépni, és a találkozó során a megoldásokra, valamint azok gyakorlatba ültetésére koncentrálhassunk.”

Az éves találkozó a fentieken kívül kiemelt jelentőségű szakmai és döntéshozási fórum a zöld civil szervezetek – összefoglaló néven Zöld Mozgalom – számára. Egyben elengedhetetlen a közösségépítés és zöld értékrend megőrzése szempontjából is. Ha te is tenni akarsz azért, hogy a környezet- és természetvédelem az őt megillető helyre kerülhessen, akkor légy ott és támogasd jelenléteddel az egyik legjobban szervezett és leghatékonyabb civil tömörülés érdekérvényesítő képességét, közösségépítését és fejlődését.

További információ a programról és a részvételi lehetőségekről a www.zoldot.hu honlapon!