Bükkaljai Kőkultúra Fotópályázat – meghosszabbított beadási határidő

Bükkaljai Kőkultúra Fotópályázat – meghosszabbított beadási határidő
2017. szeptember 25-ig meghosszabbítottuk a Kaptárkő Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által “Bükkaljai kőkultúra” címmel meghirdetett fotópályázat beadási határidejét.
Várjuk a fotókat a Bükkalja tufába vájt borospincéiről, kőhodályokról, barlanglakásokról, kőbújókról, patakokon és árkokon átívelő kőhidacskákról, kőfalú házakról, kőkerítésekről, kőpadokról, faragott sírköves temetőkről, út menti feszületekről, szobrokról, a titokzatos kaptárkövekről és minden másról, mely bemutatja a bükkaljai táj és az ott élő ember sajátos kapcsolatrendszerét, a kő, mint (építő)anyag jelentőségét a tájgazdálkodásban.

Olvass tovább…

Kezdeményezték a Bükkalja Tájegységi Értéktár megalakítását

Kezdeményezték a Bükkalja Tájegységi Értéktár megalakítását

Február 23-ára hívta össze a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a bükkaljai települések képviselőit, múzeumok- és települési értéktárak vezetőit, hogy a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvénynek megfelelően együtt kezdeményezzék a Bükkalja Tájegységi Értéktár Bizottság létrehozását. 

Olvass tovább…

Bükkaljai kőkultúra fotópályázat

Bükkaljai kőkultúra fotópályázat

A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fotópályázatot hirdet “Bükkaljai kőkultúra” címmel.

A pályázat aktualitását a 2016-ban elnyert Hungarikum cím adja, mely indoklása szerint a „Kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra” egy sajátos tájkarakterre épülő egységes természeti-, tájgazdálkodási- és kultúrtörténeti rendszer, mely kiemelkedő példát mutat a Magyar Értéktár természeti környezet kategóriájára.Olvass tovább…

Túrasorozat a Bükkaljai Kő-út mentén – 2. rész: Cserépváralja, Kács

Túrasorozat a Bükkaljai Kő-út mentén – 2. rész: Cserépváralja, Kács

Az öt alkalomból álló Bükkaljai Kő-út Túrasorozat második alkalmára invitáljuk az olvasókat, mely során felkeressük a Hungarikum címet kapott bükkaljai kőkultúra főbb látnivalóit és legérdekesebb helyszíneit. Láthatunk otthonos barlanglakásokat, ódon pincesorokat, hatalmas kőhodályokat, művészien faragott kőszobrokat, különleges szurdokokat, és természetesen a rejtélyes kaptárköveket is meglátogatjuk.

2_cserepvaralja_nagykup

Azok, akik legalább négy alkalommal részt vesznek a túráinkon, ajándék kitűzőt kapnak. De a túrasorozat nem a teljesítményről szól, hanem a kulturális és természeti látnivalók megismeréséről. Az útvonalat úgy állítottuk össze, hogy közben bőven akad látnivaló, melyeket részletesen be is mutatunk. Szeretettel várjuk az érdeklődőket minden korosztályból.

cserepvaralja_tajhaz

Időpont: 2016. október 16. vasárnap

Útvonal: Cserépfalu – Cserépváralja – Barlanglakásos tájház – Gabonavermek – Mangó-tető kaptárkövei – Felső-szoros szurdok (Kő-völgy) – Kácsi kőhodály – Kácsi vár – Kács – Cserépfalu

Táv: 22 km

Szintkülönbség: 600 m

Nehézség: közepes nehézségű túra (semmiképp sem ajánljuk azoknak, akiknek ez lenne az első túrájuk)

kacs_kohodaly

Találkozó: 9:40-kor Cserépfaluban a Református templom előtt.

Visszaérkezés: 16:30 körül Cserépfalu központjába.

kacs_bujo

Túravezető: Havasi Norbert, tel.: 20/ 218 1450

Részvételi díj: 500 Ft, mely tartalmazza a túravezetést és a belépőket

Részvétel kizárólag előzetes jelentkezéssel!

ko-volgy1

Jelentkezési határidő: 2016. október 15. szombat 12 óra

Jelentkezni az alábbi linken lehet a túrára: https://goo.gl/forms/5pIDHciqm8bN2FNV2

A túra kapcsolódik a Bükkaljai Kő-út jelvényszerző túramozgalomhoz:

http://bukkalja.info.hu/index.php/jelvenyszerzo-turamozgalom

A kaptárkövekről bővebben:

FILM – A rejtélyes kaptárkövek

FILM – A rejtélyes kaptárkövek

Az alábbi linken a Kaptárkő Egyesület legújabb kisfilmjét láthatjátok, mely a magyar tájak egyik legkülönlegesebb, s egyben legrejtélyesebb természeti és kultúrtörténeti értékeit, a kaptárköveket mutatja be.

E jellegzetes sziklaalakzatokat a természet és az ember együtt formálta. A felszínformáló folyamatok a föld szintjéből kiemelkedő tufakúpokat hoztak létre, majd oldalukba a későbbi korok emberei fülkéket faragtak.

Csakhogy a titokzatos sziklakúpok megfaragásának okát, a fülkék rendeltetését és készítőik kilétét még nem ismerjük,  eredetéről számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született.

Ha szakvezetés keretében Ti is megnéznétek a fülkés sziklákat, ajánlatkéréssel keressetek minket az info@kaptarko.hu e-mail címen.